Smażone filety dorsza z sosem pieczarkowym
Zaskocz swoich bliskich i przygotuj danie, które jest smaczne, a jednocześnie zdrowe. Poznaj przepis na smażone filety dorsza z sosem pieczarkowym – idealne połączenie prostej w przygotowaniu ryby z aromatycznym i delikatnym sosem. Doskonałe dla osób, które szukają urozmaicenia swojego codziennego menu. To danie to prawdziwe połączenie najwyższej jakości składników, eleganckiego wyglądu i niesamowitej dbałości o smakowe szczegóły. Dorsz jest rybą o delikatnym smaku, który świetnie komponuje się z subtelnym sosem pieczarkowym. Odkryj nową stronę kuchni rybnej i przekonaj się, jak smaczny i prosty w wykonaniu może być ten przepis.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g. fileta z dorsza
- sól i pieprz cytrynowy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- Sos:
- 500 g. pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany ukwaszonej 15%
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- natka pietruszki
Smażone filety dorsza z sosem pieczarkowym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Rybę myję, osuszam, kroję po skosie w spore plastry, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą i pieprzem cytrynowym, odstawiam. Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, dodaję cebulę pokrojoną w plastry, podsmażam, podlewam wodą, gotuję ok. 5 minut, dodaję śmietanę zmieszaną z mąką, chwilę gotuję, doprawiam solą i pieprzem, odstawiam. Na rozgrzanym oleju smażę z obu stron rybę panierowaną w mące. Rybę podaję z sosem, osypane natką pietruszki.
Smażone filety dorsza z sosem pieczarkowym – dodatkowe informacje
Rybę podaję z pieczywem razowym:)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażona wątróbka wieprzowa na patelni
Następny przepis: smażone jabłka na zimę