Smażone filety dorsza z sosem pieczarkowym

Smażone filety dorsza z sosem pieczarkowym

Zaskocz swoich bliskich i przygotuj danie, które jest smaczne, a jednocześnie zdrowe. Poznaj przepis na smażone filety dorsza z sosem pieczarkowym – idealne połączenie prostej w przygotowaniu ryby z aromatycznym i delikatnym sosem. Doskonałe dla osób, które szukają urozmaicenia swojego codziennego menu. To danie to prawdziwe połączenie najwyższej jakości składników, eleganckiego wyglądu i niesamowitej dbałości o smakowe szczegóły. Dorsz jest rybą o delikatnym smaku, który świetnie komponuje się z subtelnym sosem pieczarkowym. Odkryj nową stronę kuchni rybnej i przekonaj się, jak smaczny i prosty w wykonaniu może być ten przepis.

Składniki:

  • 500 g. fileta z dorsza
  • sól i pieprz cytrynowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 500 g. pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany ukwaszonej 15%
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • natka pietruszki

Smażone filety dorsza z sosem pieczarkowym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Rybę myję, osuszam, kroję po skosie w spore plastry, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą i pieprzem cytrynowym, odstawiam. Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, dodaję cebulę pokrojoną w plastry, podsmażam, podlewam wodą, gotuję ok. 5 minut, dodaję śmietanę zmieszaną z mąką, chwilę gotuję, doprawiam solą i pieprzem, odstawiam. Na rozgrzanym oleju smażę z obu stron rybę panierowaną w mące. Rybę podaję z sosem, osypane natką pietruszki.

Smażone filety dorsza z sosem pieczarkowym – dodatkowe informacje

Rybę podaję z pieczywem razowym:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smażona wątróbka wieprzowa na patelni
Następny przepis: smażone jabłka na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode