Smażona wątróbka wieprzowa na patelni
Kuszący smak smażonej wątróbki wieprzowej na patelni to ulubione danie miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Istnieje wiele przepisów na tę klasyczną potrawę, lecz najważniejszym składnikiem zawsze pozostaje wysokiej jakości wątroba wieprzowa. Swojski klimat smacznego dania można wyczarować na naszej kuchennej patelni. Wątróbka jest delikatna w smaku, ale jednocześnie bardzo pożywna. Ponadto, jest bogatym źródłem wielu mikroelementów, więc spożywanie jej jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Niezależnie od pory roku, smażona wątróbka wieprzowa zawsze smakuje wyjątkowo. Gotowanie tej potrawy nie wymaga dużo czasu, a jej aromat niejednokrotnie przywołuje najpiękniejsze kulinarnie wspomnienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500g wieprzowej wątroby
- 2 cebule
- 100g smalcu
- pieprz, sól
- drobina oleju
Smażona wątróbka wieprzowa na patelni – jak zrobić?
- Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju na złoty kolor i odkładamy. Umytą wątrobę kroimy na cienkie kawałki, a następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z każdej strony, tak żeby nam się przyrumieniła. Dodajemy uduszoną wcześniej cebulę. Tak przyrządzoną wątróbkę przed podaniem doprawiamy pieprzem i solą, podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Smażona wątróbka wieprzowa na patelni – dodatkowe informacje
Pamiętaj nigdy nie sól wątróbki przed pieczeniem bo będzie twarda, szara i sucha.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażona pierś kaczki z owocami
Następny przepis: Smażone filety dorsza z sosem pieczarkowym