Smażona ryba w zalewie octowej
Smażona ryba w zalewie octowej to klasyk polskiej kuchni, który cieszy się rosnącą popularnością. Świetnie nadaje się na eleganckie przyjęcie, ale także jako smaczna przekąska na co dzień. Ta wariacja na temat tradycyjnej ryby w occie, z dodatkowym smażeniem, nadaje danie wyjątkową głębię smaku. Zalewa octowa do ryby, dzięki swoim proporcjom, jest wytrawna, ale nie przytłaczająca. Możesz użyć różnych gatunków ryb według uznania i dostępności, co czyni ten przepis bardzo uniwersalnym. Zarówno amatorzy ryb marynowanych w occie, jak i smażonych, będą zachwyceni. Zapraszamy do odkrycia smaku smażonej ryby w zalewie octowej!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg filetów rybnych (na przykład mintaja, dorsza)
- Przyprawa do ryb
- Mąka do panierowania
- Jajka do panierki
- Olej
- Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- Cebula
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Ziarna pieprzu
Smażona ryba w zalewie octowej – jak zrobić?
- Filety rybne podzielić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą do ryb. Jajka rozbełtać, moczyć w nich ryby, a później obtaczać w mące. Następnie smażyć na złoty kolor. Ryby odłożyć.
- Ocet, wodę, cukier, sól razem zagotować, odstawić do przestygnięcia. Cebulę grubo pokroić.
- W słoiku układać porcjami rybę i cebulę – zachowując luz, do 3/4 wysokości słoika, ryba spęcznieje. Dodać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie, zalać zimną marynatą. Zamknąć szczelnie, odstawić w chłodne miejsce. Rybę można podać następnego dnia, ale warto odczekać co najmniej 48 godzin. Po tym czasie ryba jest najlepsza do spożycia.
Smażona ryba w zalewie octowej – dodatkowe informacje
Dodatkowo ocet jest świetnym konserwantem, dzięki czemu rybę w zalewie octowej można długo przechowywać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażona kiełbasa w sosie własnym
Następny przepis: Smażona wątróbka wieprzowa na patelni