Smażona pierś kaczki z owocami
Zaskocz swoich gości niebanalnym daniem i gotuj jak prawdziwy szef kuchni – smażona pierś z kaczki z owocami to smakowita opcja na elegancki obiad czy kolację. Połączenie delikatnej kaczej piersi, starannie smażonej na patelni, z naturalną słodyczą owoców, stworzy kompozycję smaków, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Perfekcyjnie ugotowana pierś z kaczki stanie się gwiazdą twojego stołu. Niezależnie od okazji, to danie z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach. Wyrazista, pełna aksamitnej konsystencji pierś kaczki smażona na patelni, podana z wybranymi owocami to kwintesencja prostoty i wyrafinowania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 szklanki malin
- 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
- 2 jabłka
Smażona pierś kaczki z owocami – jak zrobić?
-
1.
Skórę na piersiach kaczki naciąć w kratkę, posypać solą i pieprzem. -
2.
Położyć na zimnej patelni skórą do dołu i dopiero wtedy włączyć kuchenkę. -
3.
Od momentu rozgrzania patelni smażyć piersi przez 8 minut. Tłuszcz wytopi się wtedy równomiernie ze skóry. -
4.
Po tym czasie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 4 minuty. -
5.
Piersi zdjąć z patelni, zawinąć w folię aluminiową i odczekać jeszcze 5 minut, aż dojdzie w środku. -
6.
Jabłka umyć, przekroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. -
7.
Jabłka wrzucić na tłuszcz po kaczce, lekko podsmażyć, dodać maliny i borówki. Chwilę poddusić, aż utworzy się owocowy sos.
Porady – dodatkowe informacje
Ten sposób smażenia sprawia, że tłuszcz powoli się wytapia, zamiast ścinać się od razu na gorącej patelni. Dodatkowo, po smażeniu, kaczka dochodzi w środku pod folią aluminiową. Smażona pierś kaczki z owocami przygotowana w ten sposób będzie mięciutka, soczysta i lekko różowa. Dodatek owoców podkreśli smak pysznego mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażona kiełbasa w sosie własnym
Następny przepis: Smażona wątróbka wieprzowa na patelni