Smażona pierś kaczki z owocami

Smażona pierś kaczki z owocami

Zaskocz swoich gości niebanalnym daniem i gotuj jak prawdziwy szef kuchni – smażona pierś z kaczki z owocami to smakowita opcja na elegancki obiad czy kolację. Połączenie delikatnej kaczej piersi, starannie smażonej na patelni, z naturalną słodyczą owoców, stworzy kompozycję smaków, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Perfekcyjnie ugotowana pierś z kaczki stanie się gwiazdą twojego stołu. Niezależnie od okazji, to danie z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach. Wyrazista, pełna aksamitnej konsystencji pierś kaczki smażona na patelni, podana z wybranymi owocami to kwintesencja prostoty i wyrafinowania.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
  • 2 jabłka

Smażona pierś kaczki z owocami – jak zrobić?

  1. 1.
    Skórę na piersiach kaczki naciąć w kratkę, posypać solą i pieprzem.
  2. 2.
    Położyć na zimnej patelni skórą do dołu i dopiero wtedy włączyć kuchenkę.
  3. 3.
    Od momentu rozgrzania patelni smażyć piersi przez 8 minut. Tłuszcz wytopi się wtedy równomiernie ze skóry.
  4. 4.
    Po tym czasie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 4 minuty.
  5. 5.
    Piersi zdjąć z patelni, zawinąć w folię aluminiową i odczekać jeszcze 5 minut, aż dojdzie w środku.
  6. 6.
    Jabłka umyć, przekroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne.
  7. 7.
    Jabłka wrzucić na tłuszcz po kaczce, lekko podsmażyć, dodać maliny i borówki. Chwilę poddusić, aż utworzy się owocowy sos.

Porady – dodatkowe informacje

Ten sposób smażenia sprawia, że tłuszcz powoli się wytapia, zamiast ścinać się od razu na gorącej patelni. Dodatkowo, po smażeniu, kaczka dochodzi w środku pod folią aluminiową. Smażona pierś kaczki z owocami przygotowana w ten sposób będzie mięciutka, soczysta i lekko różowa. Dodatek owoców podkreśli smak pysznego mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smażona kiełbasa w sosie własnym
Następny przepis: Smażona wątróbka wieprzowa na patelni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode