Smażona cukinia z mięsem

Smażona cukinia z mięsem

Smażona cukinia z mięsem to wyjątkowo smaczna i zdrowa propozycja na szybki obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i przy okazji specjalnych okazji. To danie, które zaspokoi apetyt wszystkich miłośników mięsa, a jednocześnie pozwoli na odkrycie nowych smaków. Sekretem przepisu jest odpowiednie doprawienie cukinii, które nadaje potrawie charakteru i wyjątkowego aromatu. To świetna propozycja dla osób kochających eksperymentować w kuchni i szukających nowych inspiracji. Więc przygotuj się i odkryj smak smażonej cukinii z mięsem!

Składniki:

  • 20 dekagramów szynki surowej
  • 1 kilogram małych cukinii
  • 50 dekagramów pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 dekagramów sera żółtego
  • 3-4 łyżki oleju
  • pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi

Smażona cukinia z mięsem – jak zrobić?

  1. 1.

    Pomidory należy umyć, oczyścić, podzielić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami, a miąższ pokroić na drobną kostkę. Mięso należy opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę należy obrać i drobno posiekać. Następnie na patelni należy mocno rozgrzać jedną łyżkę oleju, podsmażyć mięso na ostrym ogniu, ciągle mieszając. Dodać posiekaną cebulę i pomidory, krótko smażyć razem, a następnie podlać niepełną szklanką wody i dobrze wymieszać. Całość należy doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Danie powinno być duszone przez 5 minut na małym ogniu.

  2. 2.

    Cukinię należy oczyścić, umyć i pokroić wzdłuż na plastry. Następnie na patelni należy rozgrzać resztę oleju i smażyć przygotowane plastry cukinii po 5 minut na kolor złotobrązowy. Całość powinna być doprawiona solą i pieprzem. Smażone cukinie należy przełożyć na półmisek, a na wierzch należy wyłożyć smażoną wieprzowinę z warzywami.

  3. 3.

    Żółty ser należy zetrzeć na grubej tartce bezpośrednio nad półmiskiem. Część sera można wsypać do miski i podawać do cukinii. Gotowe danie należy udekorować przed podaniem natką pietruszki.

Słowa kluczowe: jak doprawić cukinie

Smażona cukinia z mięsem – dodatkowe informacje

Tak przygotowana potrawa może być podawana jako ciepła przystawka lub danie na kolację. Koniecznie na ciepło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: smażona cukinia
Następny przepis: Smażona cukinia z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode