Smażona cukinia z mięsem
Składniki:
- 20 dekagramów szynki surowej
- 1 kilogram małych cukinii
- 50 dekagramów pomidorów
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki majeranku
- 5 dekagramów sera żółtego
- 3-4 łyżki oleju
- pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi
Smażona cukinia z mięsem – jak zrobić?
-
1.
Pomidory należy umyć, oczyścić, podzielić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami, a miąższ pokroić na drobną kostkę. Mięso należy opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę należy obrać i drobno posiekać. Następnie na patelni należy mocno rozgrzać jedną łyżkę oleju, podsmażyć mięso na ostrym ogniu, ciągle mieszając. Dodać posiekaną cebulę i pomidory, krótko smażyć razem, a następnie podlać niepełną szklanką wody i dobrze wymieszać. Całość należy doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Danie powinno być duszone przez 5 minut na małym ogniu.
-
2.
Cukinię należy oczyścić, umyć i pokroić wzdłuż na plastry. Następnie na patelni należy rozgrzać resztę oleju i smażyć przygotowane plastry cukinii po 5 minut na kolor złotobrązowy. Całość powinna być doprawiona solą i pieprzem. Smażone cukinie należy przełożyć na półmisek, a na wierzch należy wyłożyć smażoną wieprzowinę z warzywami.
-
3.
Żółty ser należy zetrzeć na grubej tartce bezpośrednio nad półmiskiem. Część sera można wsypać do miski i podawać do cukinii. Gotowe danie należy udekorować przed podaniem natką pietruszki.
Słowa kluczowe: jak doprawić cukinie
Smażona cukinia z mięsem – dodatkowe informacje
Tak przygotowana potrawa może być podawana jako ciepła przystawka lub danie na kolację. Koniecznie na ciepło.