Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem ziół i czerwonej cebuli

Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem ziół i czerwonej cebuli

Smalec ze słoniny wędzonej z dodatkiem ziół i czerwonej cebuli to przepis, który nawiązuje do tradycyjnej polskiej kuchni. Sojusz tych smakowitych składników daje efekt bogatego, intensywnego smaku, który zachwyci wszystkich miłośników mięsnych przekąsek. Przygotowany według tego przepisu smalec, to idealna propozycja na chłodne jesienno-zimowe wieczory, kiedy w powietrzu czuć już zapach nadchodzących świąt. Jest nieodzownym elementem wielu domowych przyjęć. Słoik takiego smalcu to również idealny pomysł na prezent dla bliskiej osoby, ceniącej tradycyjne polskie przysmaki. Dzięki dodaniu ziół i czerwonej cebuli, smalec zyskuje niepowtarzalny, pełny charakter.

Składniki:

  • 800 g surowej wędzonej słoniny bez skóry
  • cebula czerwona
  • świeży liść laurowy
  • pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • pół łyżeczki szałwii
  • gałązka rozmarynu
  • pół łyżeczki oregano
  • gałązka świeżego tymianku
  • ząbek czosnku
  • 2-3 ziarenka jałowca
  • świeżo mielony pieprz czarny

Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem ziół i czerwonej cebuli – jak zrobić?

  • 1.
    Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy, aż tłuszcz się mocno wytopi i powstaną rumiane skwarki, od czasu do czasu mieszamy. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek. Wyłączamy ogień. Dodajemy przyprawy. Sól jest nie potrzebna, gdyż wędzona słonina jest wystarczająco słona. Skwarki przekładamy do słoiczka, zalewamy je tłuszczem, odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Smalec podajemy z pieczywem i np. korniszonami lub plasterkiem pomidora i cebuli.

Smalec przechowujemy w lodówce.

Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem ziół i czerwonej cebuli – dodatkowe informacje

*należy użyć słoniny wędzonej w dymie, a nie w barwniku i aromacie wędzarniczym


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smalec Wiejski - z jabłkiem i cebulą.
Następny przepis: Smalec z fasoli z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode