Smalec gęsi.Warto mieć w lodówce słoik tego wybornego smalcu

Smalec gęsi.Warto mieć w lodówce słoik tego wybornego smalcu

Kupując gęś na Święta, często zapominamy o wykorzystaniu każdej jej części. A przecież zarówno mięso, jak i tłuszcz gęsi są niezwykle wartościowe. Dziś przedstawiamy przepis, który pozwoli na maksymalne wykorzystanie tego ptaka. Mowa o smalcu gęsim – idealnym dodatku do pieczywa czy do smażenia. Charakteryzuje się on delikatnym smakiem i bardzo przyjemnym aromatem, który nada wyjątkowego charakteru wielu danym. To zdecydowanie coś, co warto mieć w lodówce. I choć przygotowanie go może się wydawać skomplikowane, to w rzeczywistości jest proste i szybkie.

Składniki:

  • 1 kg tłuszczu gęsiego

Smalec gęsi – warto mieć w lodówce słoik tego wybornego smalcu – jak zrobić?

  1. Jak wytopić smalec z gęsi:
  2. Zamrożony tłuszcz rozmrażamy, następnie kroimy nożem na kawałeczki. Pokrojony tłuszcz wkładamy do garnka i topimy na średnim ogniu. Mieszamy-trwa to około 15 minut, wytopią się skwarki(niewiele bo około 2 łyżki).Jeszcze ciepły rozlewamy do mniejszych słoiczków lub do jednego większego.Przechowujemy w lodówce.

xxxx – dodatkowe informacje

Smalec gęsi można wytopić, aby uzyskać wyborny smalec. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Smalec gęsi ma wysoką temperaturę dymienia, dlatego świetnie nadaje się do smażenia mięsa. W temperaturze pokojowej staje się płynny, ale po wyjęciu z lodówki można go użyć do przygotowania pysznej kanapki z chrupiącym chlebem i kiszoną lub małosoloną ogórkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa galaretka winogronowa
Następny przepis: Domowa kiełbasa swojska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode