Smalec gęsi.Warto mieć w lodówce słoik tego wybornego smalcu
Kupując gęś na Święta, często zapominamy o wykorzystaniu każdej jej części. A przecież zarówno mięso, jak i tłuszcz gęsi są niezwykle wartościowe. Dziś przedstawiamy przepis, który pozwoli na maksymalne wykorzystanie tego ptaka. Mowa o smalcu gęsim – idealnym dodatku do pieczywa czy do smażenia. Charakteryzuje się on delikatnym smakiem i bardzo przyjemnym aromatem, który nada wyjątkowego charakteru wielu danym. To zdecydowanie coś, co warto mieć w lodówce. I choć przygotowanie go może się wydawać skomplikowane, to w rzeczywistości jest proste i szybkie.
admin
Składniki:
- 1 kg tłuszczu gęsiego
Smalec gęsi – warto mieć w lodówce słoik tego wybornego smalcu – jak zrobić?
- Jak wytopić smalec z gęsi:
Zamrożony tłuszcz rozmrażamy, następnie kroimy nożem na kawałeczki. Pokrojony tłuszcz wkładamy do garnka i topimy na średnim ogniu. Mieszamy-trwa to około 15 minut, wytopią się skwarki(niewiele bo około 2 łyżki).Jeszcze ciepły rozlewamy do mniejszych słoiczków lub do jednego większego.Przechowujemy w lodówce.
xxxx – dodatkowe informacje
Smalec gęsi można wytopić, aby uzyskać wyborny smalec. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Smalec gęsi ma wysoką temperaturę dymienia, dlatego świetnie nadaje się do smażenia mięsa. W temperaturze pokojowej staje się płynny, ale po wyjęciu z lodówki można go użyć do przygotowania pysznej kanapki z chrupiącym chlebem i kiszoną lub małosoloną ogórkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa galaretka winogronowa
Następny przepis: Domowa kiełbasa swojska