Domowa galaretka winogronowa

Domowa galaretka winogronowa

Domowa galaretka winogronowa jest idealnym przysmakiem na ciepłe, letnie dni. Doskonale sprawdzi się jako lekki deser po obfitym obiedzie lub pyszna przekąska na popołudniowy relaks. Ten niezwykle prosty przepis pozwoli Ci na przygotowanie domowej galaretki z 100% naturalnych składników. Bez konserwantów, barwników i nadmiaru cukru! To również świetna alternatywa dla sklepowych galaretek, które często są pełne sztucznych dodatków. Galaretka winogronowa zachwyci Cię swoim smakiem i konsystencją, a delikatny, winogronowy aromat wywoła uśmiech na twarzy każdego łasucha. Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania.

Składniki:

  • 5 kg granatowych winogron
  • 2,5 kg cukru

Domowa galaretka winogronowa – jak zrobić?

  1. Surowe winogrona wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej na średnim sitku, żeby pozbyć się skórek i pestek. W dużym garnku o grubym dnie zagotowujemy powstały sok przecierowy i redukujemy do 1/3 objętości. Dodajemy cukier i gotujemy do jego rozpuszczenia. Gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy do górny dnem. Pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone przechowujemy w suchym, zaciemnionym miejscu.

Domowa galaretka winogronowa – dodatkowe informacje

Ilość cukru zależy od słodkości owoców. Ja posiadam odmianę o dosyć cierpkim smaku. Jeśli macie w swoich ogrodach odmiany typowo deserowe ilość cukru można odpowiednio zmniejszyć. Żeby nic się nie zmarnowało można użyć pozostałe skórki i pestki do sporządzenia octu. Należy je wymieszać jednak w proporcji 1:1 z całymi owocami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa golonka w słoikach
Następny przepis: Smalec gęsi.Warto mieć w lodówce słoik tego wybornego smalcu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode