Słomki ptysiowe

Słomki ptysiowe

Przekąska na słodko? Słomki ptysiowe to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników lekkich i puszystych wypieków. Ptysiowe cieszą się ogromną popularnością nie tylko wśród dzieci, ale także dorosłych, za sprawą swojej delikatnej, rozpływającej się w ustach struktury, która idealnie komponuje się z dowolnym dodatkiem, czy to dżemem, bitą śmietaną czy po prostu polewą czekoladową. Przygotowanie ich w domu jest o wiele łatwiejsze niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy zdecydowanie przewyższa oczekiwania. Zapraszamy do odkrywania tajników wykonania idealnych słomek ptysiowych. Jeden kęs i przeniesiesz się do krainy kulinarnych rozkoszy.

Składniki:

  • Ciasto parzone:
  • 1 szklanka wody
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki cukru białego lub brązowego

Słomki ptysiowe – jak zrobić?

  1. Ciasto parzone: Wodę zagotować z cukrem i masłem. Dodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek naczynia). Zdjąć z ognia i ostudzić. Do masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne porcje ciasta o długości ok. 6 cm. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy- podczas pieczenia mocno rosną! Paluszki obficir posypać cukrem. Piec w 200 st. C przez 10-15 minut do zezłocenia. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Następnie wyjąć, ściągnąć z blaszki i umieścić na kratce w celu wystudzenia. Podawać, np. z rozpuszczoną czekoladą lub sosem karmelowym. Smacznego!

Słomki ptysiowe – dodatkowe informacje

Przepis na ok.40-50 sztuk.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Słoikówka- mielonka w słoikach
Następny przepis: Słoneczna Italia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode