Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby
Składniki:
- Sposób 1:
- 200g mleka w proszku
- 250 ml wody
- 220g cukru
- 50g masła
- Sposób 2:
- 800 mleka (zwykłego)
- 300g cukru
- 40g masła
Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Sposób 1:
- W garnku umieścić cukier, masło i wodę.
- Całość należy gotować na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Następnie, energicznie mieszając stopniowo wsypywać po 50g mleka w proszku.
- (Uważać, aby nie powstały grudki!)
- Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.
- Sposób 2:
- Mleko przelać do szerokiego garnka lub na dużą patelnię, wsypać cukier i gotować na niewielkim ogniu przez około 60 minut.
- Całość często przemieszać, aby nic się nie przypaliło.
- Następnie należy dodać masło i wszystko razem nieustannie mieszając – podgrzewać przez dodatkowe 5-10 minut, aż otrzymamy odpowiednią konsystencję.
- (Mleko po schłodzeniu zrobi się jeszcze gęstsze!)
- Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.
Słowa kluczowe: jak zrobić mleko skondensowane słodzone, jak skondensować mleko, mleko skondensowane słodzone przepis, mleko skondensowane słodkie, jak ugotować mleko skondensowane, mleko skondensowane co to, jak gotować mleko skondensowane, co to jest mleko skondensowane, mleko zagęszczone przepis, mleko skondensowane gotowane, mleko zagęszczone przepisy, mleko skondensowane słodzone przepisy, jak zrobić mleko skondensowane, mleko skondensowane przepis, mleczko skondensowane przepisy, mleko skondensowane biedronka, mleko skondensowane
Słodzone mleko skondensowane – dodatkowe informacje
Pamiętajcie też, że kolor i gęstość mleka zależy od czasu jego gotowania. Dłuższe podgrzewania sprawie, że mleko jest gęstsze i posiada ciemniejszy, karmelowy kolor.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki
Następny przepis: Słoikówka- mielonka w słoikach