Słodkie pianki Marshmallows

Słodkie pianki Marshmallows

Chcesz zrobić coś słodkiego, ale szukasz inspiracji? Zachęcamy do sprawdzenia naszego przepisu na słodkie pianki Marshmallows. To wyjątkowe, puszyste smakołyki, idealne do podjadania w chłodne dni, czy jako dodatek do kubka gorącej czekolady. Nasz przepis na marshmallows jest prosty i przejrzysty, dzięki czemu nie powinno być problemów z jego przygotowaniem. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić pianki marshmallow? Odpowiedź znajdziesz poniżej! Składniki, które będziecie potrzebować, to prawdopodobnie produkty, które już macie w swojej kuchni. Zapraszamy do odkrywania tajników domowych pianek marshmallow.

Składniki:

  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżki miodu lub gęstego, słodkiego syropu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4,5 łyżki żelatyny
  • 2 białka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 kropla olejku waniliowego
  • dowolne inne przyprawy i barwniki
  • szczypta soli

Słodkie pianki marshmallows – jak zrobić?

  1. Skrobię ziemniaczaną i cukier puder przesiej do małej miski i wymieszaj. Blaszkę 26cmx21cm lub podobną wyłóż papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadź ponad połowę mieszanki skrobi z cukrem.
  2. Do garnka (wybierz raczej wyższy garnek) wsyp cukier, wlej pół szklanki wody, dodaj miód/syrop i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, możesz odstawić na chwilę lub nawet przygotować mieszankę wcześniej. Drugą połową szklanki wody zalej żelatynę (woda może być zimna albo letnia). W dużej misce ubij mikserem białka ze szczyptą soli i cukrem waniliowym/esencją waniliową. Zostaw mikser w pobliżu miski.
  3. Przygotuj szklankę z zimną wodą -dla pewności, że jest odpowiednio zimna, możesz dodać do niej kostkę lodu. Zacznij podgrzewać wodę z cukrem, miodem/syropem i cytryną na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy syrop zacznie wrzeć (na powierzchni zaczną się formować bąble) musisz zacząć kontrolować temperaturę syropu. Można robić to za pomocą termometru cukierniczego (musi osiągnąć 127 stopni Celsjusza), jednak istnieje sposób, który pozwala obejść się bez niego -do tego właśnie potrzebna jest szklanka z wodą. Co jakiś czas dodawaj kroplę syropu do wody i kiedy dodana kropla zastygnie tworząc kulkę/łzę, która nie rozpłaszcza się po dotknięciu jej palcem (osiągnięcie takiej temperatury zajmuje sporo czasu, ile dokładnie to zależy od kuchenki) zdejmij garnek z ognia i wrzuć do niego napęczniałą w wodzie żelatynę, od razu energicznie mieszając (żelatyna zacznie intensywnie się pienić, dlatego garnek musi być wysoki). Od razu włącz mikser i zacznij ponownie ubijać pianę z białek, jednocześnie cienkim strumieniem wlewając syrop z żelatyną. Jeśli chcesz dodać barwnik/przyprawę, zrób to właśnie teraz. Ubijaj mikserem mieszankę aż ostygnie lub zrobi się na tyle gęsta, że nie będzie się jej dało dalej ubijać. Wtedy przenieś masę do wcześniej przygotowanej blaszki (uważaj -jest bardzo klejąca i tworzy nitki tak jak karmel!) i odstaw do ostygnięcia.
  4. Kiedy masa stężeje, posyp ją pozostałą skrobią z cukrem pudrem (możesz delikatnie rozprowadzić proszek po powierzchni masy za pomocą szpatułki/pędzelka). Poczekaj jeszcze trochę, a następnie wyjmij z blaszki zastygłą masę wraz z papierem do pieczenia i oczyść ją z nadmiaru skrobi, zwyczajnie otrzepując z niej masę nad miską. Długim nożem pokrój prostokąt masy na paski (najlepszy jest nóż dłuższy niż szerokość blaszki, bez ząbków) a następnie podziel paski na mniejsze kwadraciki, co najłatwiej jest zrobić za pomocą nożyczek. Gotowe pianki możesz jeszcze raz obtoczyć w odsypanej do miski skrobi z cukrem pudrem żeby ich boki się nie kleiły.

Słodkie pianki Marshmallows – dodatkowe informacje

Im jaśniejszego miodu/syropu użyjesz, tym jaśniejsze będą pianki. Śnieżnobiałe pianki otrzymasz używając przezroczystych syropów albo białego miodu (np rzepakowego) lub w ogóle nie dodając syropu. Aby otrzymać owocowe pianki, można dodać owocowego syropu.

Różowy kolor pianek otrzymasz, jeśli do piany z białek dodasz kilka kropli soku z buraka/wiśni.

Jeśli nie masz odpowiedniej blaszki, możesz nałożyć masę do silikonowych foremek lub nawet bezpośrednio na arkusz papieru do pieczenia rozłożony na stole (w tym ostatnim przypadku pianki wyjdą płaskie).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Słodkie francuskie ślimaczki
Następny przepis: Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode