Śliwkowiec z pianką
Śliwkowiec z pianką to idealna propozycja dla miłośników owocowych wypieków. W połączeniu z kremową pianką, intensywny smak śliwek tworzy unikalny i niepodrabialny duet. To deser, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników! To także świetna okazja, aby wykorzystać sezonowe owoce. Sekretem tej wersji tradycyjnego ciasta jest sposób ułożenia śliwek, który znacząco wpływa na wygląd i smak końcowego wypieku. Poniżej znajduje się dokładny przepis, który zapewni ci doskonały „śliwkowiec z pianką”. Oto składniki, które będą potrzebne do przygotowania tego pysznego deseru.
admin
Składniki:
- 1/ciasto:
- 2,5 szkl mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl cukru
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- + łyżka kakao
- 2/pianka:
- 5 białek
- 1/2 szkl cukru
- kisiel wiśniowy
- 1/4 szkl oleju
- dodatkowo 1 kg śliwek węgierek
Śliwkowiec z pianką – jak zrobić?
- 1/Z podanych składników zrobić ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3 ciasta. Do tych 2/3 dodać kakao, ciasto schłodzić. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć do zamrażalnika na ok 1 godz. Ciasto kakaowe wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość blaszki, podpiec 10 min.
- 2/ białka ubić, dodać cukier, kisiel i cienką strużką wlewać olej.
- 3/Na podpieczone ciasto wyłożyć śliwki, piankę i zetrzeć białe ciasto z zamrażarki.
- Piec ok. 1 godz w 180 st.
Sposób przygotowania:
Śliwkowiec z pianką – dodatkowe informacje
Śliwki wypestkowane i przepołowione radzę kłaść na cieście skórką do dołu, wtedy ciasto tak nie nasiąka sokiem owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śliwkowa tarta z kokosową kruszonką i malinowymi lodami
Następny przepis: Słodka kapusta