Śliwkowiec z pianką

Śliwkowiec z pianką

Śliwkowiec z pianką to idealna propozycja dla miłośników owocowych wypieków. W połączeniu z kremową pianką, intensywny smak śliwek tworzy unikalny i niepodrabialny duet. To deser, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników! To także świetna okazja, aby wykorzystać sezonowe owoce. Sekretem tej wersji tradycyjnego ciasta jest sposób ułożenia śliwek, który znacząco wpływa na wygląd i smak końcowego wypieku. Poniżej znajduje się dokładny przepis, który zapewni ci doskonały „śliwkowiec z pianką”. Oto składniki, które będą potrzebne do przygotowania tego pysznego deseru.

Składniki:

  • 1/ciasto:
  • 2,5 szkl mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl cukru
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • + łyżka kakao
  • 2/pianka:
  • 5 białek
  • 1/2 szkl cukru
  • kisiel wiśniowy
  • 1/4 szkl oleju
  • dodatkowo 1 kg śliwek węgierek

Śliwkowiec z pianką – jak zrobić?

  1. 1/Z podanych składników zrobić ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3 ciasta. Do tych 2/3 dodać kakao, ciasto schłodzić. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć do zamrażalnika na ok 1 godz. Ciasto kakaowe wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość blaszki, podpiec 10 min.
  2. 2/ białka ubić, dodać cukier, kisiel i cienką strużką wlewać olej.
  3. 3/Na podpieczone ciasto wyłożyć śliwki, piankę i zetrzeć białe ciasto z zamrażarki.
  4. Piec ok. 1 godz w 180 st.

Sposób przygotowania:

Śliwkowiec z pianką – dodatkowe informacje

Śliwki wypestkowane i przepołowione radzę kłaść na cieście skórką do dołu, wtedy ciasto tak nie nasiąka sokiem owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śliwkowa tarta z kokosową kruszonką i malinowymi lodami
Następny przepis: Słodka kapusta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode