Śliwkowiec

Śliwkowiec

Zachęcamy do spróbowania naszego przepisu na domowy śliwkowiec – tradycyjne ciasto, które zasmakuje wszystkim miłośnikom owocowych wypieków. To niepowtarzalnie aromatyczne, wilgotne i pyszne ciasto z sezonowymi śliwkami. Idealne do podania na deser lub do popołudniowej kawy. Przygotowanie śliwkowca jest proste, a efekt końcowy niezmiernie satysfakcjonujący. W naszym przepisie składniki są dobrze zrównoważone, dzięki czemu ciasto jest delikatne, ale jednocześnie intensywne w smaku. Spróbuj zrobić śliwkowiec według naszej receptury, a na pewno przekonasz się, jak wspaniale mogą smakować domowe wypieki.

Składniki:

  • biszkopt ciemny (na blachę 23×38 cm):
  • 4 jajka
  • 26 dag cukru kryształu
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli
  • wkładka orzechowa:
  • 5 białek
  • 25 dag orzechów grubo krojonych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • krem:
  • 3 szkl. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 2 kostki masła
  • dodatkowo:
  • 0,5 kg suszonych śliwek (kalifornijskie)
  • 1 szkl. alkoholu (wódka lub spirytus u mnie spirytus na pół z przegotowaną i wystudzoną wodą)
  • tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 90 g)
  • 5 dag margaryny

Śliwkowiec – jak zrobić?

  1. Biszkopt ciemny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i wodę – mieszamy aż składniki się połączą. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni.
  2. Wkładka orzechowa: białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier – ubiajamy. Dodajemy orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem i miód. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 25 minu w temp. 160 stopni.
  3. Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko z cukrem. Energicznie mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  4. Śliwki moczyć w alkoholu przez noc. Osączyć. Margarynę zagotować dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się roztopi.
  5. Wykonanie: biszkopt – połowa kremu – wkładka orzechowa – druga część kremu – w krem powtykać śliwki i polać czekoladą tworząc tzw. esy floresy.

Śliwkowiec – dodatkowe informacje

Możemy upiec swój ulubiony biszkopt.
Skórkę z biszkopta należy zdjąć wtedy krem nie będzie się oddzielał.
W razie potrzeby biszkopt nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Możemy pominąć alkohol, wtedy śliwki należy spryskać wrzątkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śliwki w occie
Następny przepis: Śliwkowa tarta z kokosową kruszonką i malinowymi lodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode