Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Oto przepis na niezwykle smaczne i efektowne danie, które na pewno zachwyci każdego miłośnika francuskiej kuchni. Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą to propozycja na elegancką kolację lub wykwintny lunch. Kompozycja aromatycznego szpinaku, delikatnego kurczaka i charakterystycznej fety z delikatnym, chrupiącym ciastem francuskim zachwyci niejednego smakosza. Ten przepis jest doskonałym połączeniem prostoty wykonania z wyrafinowanym smakiem potrawy. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które uwielbiają twórcze, ale szybkie i łatwe do przygotowania dania.

Składniki:

  • 20 sztuk
  • opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
  • Nadzienie:
  • pół piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros do piersi kurczaka, do smaku
  • ser feta
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka z górką kwaśnej śmietany

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą – jak zrobić?

  1. Szpinak
    1.
    Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski, skropić olejem i przyprawić do smaku przyprawą gyros. Odstawić na 2,3 godz. do lodówki a nawet na całą noc.
    Smażyć na patelni z odrobiną oleju, do zrumienienia, usmażone kawałki piersi wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak, smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem. Pamiętając o tym, że ser feta jest również słony. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz śmietanę, dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min. Zdjąć z ognia, dodać usmażoną pierś z kurczaka, całość wymieszać.
    Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, wyłożyć nadzienie, rozsmarować łyżką po całości. Rozsypać pokrojony w drobną kosteczkę ser feta.
  2. Szpinak
    2.
    Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę, kroić krążki 1,5-2 cm, układać ślimaczki na płasko na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 min. w temp.200 C.
  3. Szpinak
    3.
    Gotowe podawać na ciepło jak i na zimno. Można również polać ketchupem.

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą – dodatkowe informacje

Ciasto francuskie można nadziać ulubionymi składnikami,na moim profilu znajdziecie również wersje z pieczarkami i serem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem
Następny przepis: Śliwki w occie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode