Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą
Oto przepis na niezwykle smaczne i efektowne danie, które na pewno zachwyci każdego miłośnika francuskiej kuchni. Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą to propozycja na elegancką kolację lub wykwintny lunch. Kompozycja aromatycznego szpinaku, delikatnego kurczaka i charakterystycznej fety z delikatnym, chrupiącym ciastem francuskim zachwyci niejednego smakosza. Ten przepis jest doskonałym połączeniem prostoty wykonania z wyrafinowanym smakiem potrawy. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które uwielbiają twórcze, ale szybkie i łatwe do przygotowania dania.
admin
Składniki:
- 20 sztuk
- opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
- Nadzienie:
- pół piersi z kurczaka
- przyprawa gyros do piersi kurczaka, do smaku
- ser feta
- 450 g szpinaku mrożonego
- sól i pieprz do smaku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka z górką kwaśnej śmietany
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą – jak zrobić?
-
1.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski, skropić olejem i przyprawić do smaku przyprawą gyros. Odstawić na 2,3 godz. do lodówki a nawet na całą noc.
Smażyć na patelni z odrobiną oleju, do zrumienienia, usmażone kawałki piersi wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak, smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem. Pamiętając o tym, że ser feta jest również słony. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz śmietanę, dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min. Zdjąć z ognia, dodać usmażoną pierś z kurczaka, całość wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, wyłożyć nadzienie, rozsmarować łyżką po całości. Rozsypać pokrojony w drobną kosteczkę ser feta. -
2.
Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę, kroić krążki 1,5-2 cm, układać ślimaczki na płasko na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 min. w temp.200 C. -
3.
Gotowe podawać na ciepło jak i na zimno. Można również polać ketchupem.
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą – dodatkowe informacje
Ciasto francuskie można nadziać ulubionymi składnikami,na moim profilu znajdziecie również wersje z pieczarkami i serem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem
Następny przepis: Śliwki w occie