Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem to doskonały wybór na niezobowiązującą przekąskę na spotkanie ze znajomymi, imprezę lub rodzinny wieczór. Kuszą swoją chrupiącą powłoką i soczystym nadzieniem z boczku i sera, co stanowi świetne połączenie smaków. Sięgnij po ten przepis, jeżeli szukasz czegoś oryginalnego, co z pewnością zaskoczy Twoich gości. Przygotowanie ślimaczków jest proste i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarne. Oto lista składników, które są Ci potrzebne.

Składniki:

  • (około 16 sztuk)
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • około 8 plastrów żółtego sera
  • około 8 plastrów wędzonego boczku (może być surowy lub parzony)
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem – jak zrobić?

  1. Ciasto francuskie rozwinąć i dokładnie posmarować jajkiem uprzednio roztrzepanym z przyprawami. Na środku wzdłuż ułożyć plastry sera i następnie boczek – dłuższe krawędzie ciasta powinny być puste. Następnie całość należy ściśle zwinąć zaczynając od pustego dłuższego boku. Roladkę ponownie posmarować jajkiem i pokroić w 2 cm krążki.
  2. Ślimaczki z odstępami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w 190-200 stopniach do zarumienia się. (Posiadam piekarnik gazowy.)

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem – dodatkowe informacje

Ja Wam zaprezentowałam wersję bardzo prostą, ale możecie ją wzbogacić o sos pomidorowy lub np. pieczarki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego
Następny przepis: Ślimaczki z tortilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode