Śledzie z grilla. Pikantne i chrupiące
Dziś przygotowaliśmy dla Was coś nietypowego, lecz równie smacznego – śledzie z grilla. Zaskocz swoich gości i podaj im coś innego niż zwykle. Ta ryba charakteryzująca się wyjątkowym smakiem, zyskuje nową odsłonę, gdy przyrządzimy ją na grillu. Nasz przepis na pikantne i chrupiące śledzie to propozycja, która idealnie sprawdzi się podczas grilowania. Świetna na upalne lato, kiedy szukamy alternatywy dla mięsa. Składniki są proste, a efekt końcowy zachwyci. Wielbicieli smaków z morza na pewno ucieszy ta propozycja. Zapraszamy do przygotowania śledzi z grilla.
admin
Składniki:
- 0,5 kg surowych, wypatroszonych śledzi
- łyżeczka czosnku mielonego
- łyżeczka ostrej papryki mielonej
- pół łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki oleju
Śledzie z grilla. pikantne i chrupiące – jak zrobić?
- Śledzie dokładnie płuczę i oczyszczam pod bieżącą zimną wodą. Następnie dokładnie osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Przekładam do większej miski. Dodaję sól, czosnek, paprykę, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszam (ja robię to rękami) aby każda ryba była obtoczona w marynacie. Odstawiam na minimum godzinkę do lodówki. Po tym czasie śledzie umieszczam w siatce do grilla i grilluję na mocno rozgrzanym ruszcie z dwóch stron do mocnego zrumienienia. Około 10-12 minut. Podczas obracania kilkakrotnie śledzie smaruję przy pomocy pędzelka pozostałą marynatą.
Śledź z grilla – dodatkowe informacje
Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują podane od razu, jeszcze gorące.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami
Następny przepis: Śledzie z ogórkami w oleju