Śledzie z grilla. Pikantne i chrupiące

Śledzie z grilla. Pikantne i chrupiące

Dziś przygotowaliśmy dla Was coś nietypowego, lecz równie smacznego – śledzie z grilla. Zaskocz swoich gości i podaj im coś innego niż zwykle. Ta ryba charakteryzująca się wyjątkowym smakiem, zyskuje nową odsłonę, gdy przyrządzimy ją na grillu. Nasz przepis na pikantne i chrupiące śledzie to propozycja, która idealnie sprawdzi się podczas grilowania. Świetna na upalne lato, kiedy szukamy alternatywy dla mięsa. Składniki są proste, a efekt końcowy zachwyci. Wielbicieli smaków z morza na pewno ucieszy ta propozycja. Zapraszamy do przygotowania śledzi z grilla.

Składniki:

  • 0,5 kg surowych, wypatroszonych śledzi
  • łyżeczka czosnku mielonego
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • pół łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki oleju

Śledzie z grilla. pikantne i chrupiące – jak zrobić?

  1. Śledzie dokładnie płuczę i oczyszczam pod bieżącą zimną wodą. Następnie dokładnie osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Przekładam do większej miski. Dodaję sól, czosnek, paprykę, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszam (ja robię to rękami) aby każda ryba była obtoczona w marynacie. Odstawiam na minimum godzinkę do lodówki. Po tym czasie śledzie umieszczam w siatce do grilla i grilluję na mocno rozgrzanym ruszcie z dwóch stron do mocnego zrumienienia. Około 10-12 minut. Podczas obracania kilkakrotnie śledzie smaruję przy pomocy pędzelka pozostałą marynatą.

Śledź z grilla – dodatkowe informacje

Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują podane od razu, jeszcze gorące.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie z brzoskwiniami i rodzynkami
Następny przepis: Śledzie z ogórkami w oleju

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode