Śledzie w jogurcie greckim

Śledzie w jogurcie greckim

Przepis na śledzie w jogurcie greckim to niezwykle smaczna propozycja dla miłośników ryb i lekkich posiłków. Połączenie delikatnej, aromatycznej ryby i gęstego jogurtu greckiego to kompozycja, która zadowoli każde podniebienie. Wyrazista śledziewa w delikatnym otoczeniu jogurtu kreuje niepowtarzalne doznania kulinarne. Danie gładko sunie po kubkach smakowych, zostawiając za sobą jedynie czystą radość z jedzenia. Śledzie w jogurcie greckim to również rewelacyjna propozycja dla osób, które lubią próbować nowych, zdrowych potraw. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak smakuje ta wyjątkowa kombinacja.

Składniki:

  • Słoik śledzi w zalewie octowej tzw. Bismarck
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • Pieprz świeżo mielony
  • Cebula świeża (w piórka) lub ze śledzików

Śledzie w jogurcie greckim – jak zrobić?

  1. Śledzie wyjąć z octu i pokroić w mniejsze kawałki. Jeżeli w słoiku jest cebula, dodać ją do śledzi. Jeżeli nie ma, dodać 1 cebulę pokrojoną w piórka.
  2. Do śledzi dodać kilka łyżek zalewy octowej i jogurt. Wymieszać całość. Jeżeli jest za mało kwaśne, dodać jeszcze zalewy (ja lubię jak jest kwaśniejsze).
  3. Posypać pieprzem i odstawić na 30 minut, aby całość się przegryzła.
  4. Najlepsze z pure ziemniaczanym (na piątkowy obiad) lub z chlebem na kolację.

Śledzie w jogurcie greckim – dodatkowe informacje

Do śledzików można dodać pokrojony w kostkę korniszon.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie w curry po norwesku
Następny przepis: Śledzie w majonezowo- musztardowym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode