Śledzie w jogurcie greckim
Przepis na śledzie w jogurcie greckim to niezwykle smaczna propozycja dla miłośników ryb i lekkich posiłków. Połączenie delikatnej, aromatycznej ryby i gęstego jogurtu greckiego to kompozycja, która zadowoli każde podniebienie. Wyrazista śledziewa w delikatnym otoczeniu jogurtu kreuje niepowtarzalne doznania kulinarne. Danie gładko sunie po kubkach smakowych, zostawiając za sobą jedynie czystą radość z jedzenia. Śledzie w jogurcie greckim to również rewelacyjna propozycja dla osób, które lubią próbować nowych, zdrowych potraw. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak smakuje ta wyjątkowa kombinacja.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Słoik śledzi w zalewie octowej tzw. Bismarck
- 200 ml jogurtu greckiego
- Pieprz świeżo mielony
- Cebula świeża (w piórka) lub ze śledzików
Śledzie w jogurcie greckim – jak zrobić?
- Śledzie wyjąć z octu i pokroić w mniejsze kawałki. Jeżeli w słoiku jest cebula, dodać ją do śledzi. Jeżeli nie ma, dodać 1 cebulę pokrojoną w piórka.
- Do śledzi dodać kilka łyżek zalewy octowej i jogurt. Wymieszać całość. Jeżeli jest za mało kwaśne, dodać jeszcze zalewy (ja lubię jak jest kwaśniejsze).
- Posypać pieprzem i odstawić na 30 minut, aby całość się przegryzła.
- Najlepsze z pure ziemniaczanym (na piątkowy obiad) lub z chlebem na kolację.
Śledzie w jogurcie greckim – dodatkowe informacje
Do śledzików można dodać pokrojony w kostkę korniszon.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie w curry po norwesku
Następny przepis: Śledzie w majonezowo- musztardowym sosie