Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Kuchnia świąteczna pełna jest tradycyjnych dań, które każdego roku są podawane na wigilijnym stole. Nieodłącznym punktem jest zawsze ryba po grecku, a w szczególności śledzie po grecku – smak ten jest już znany wszystkim miłośnikom wigilijnych potraw. Śledzie po grecku to danie, które łączy w sobie ciekawą kombinację słodkich rodzynków i pikantnej cebuli. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Kto więc postawi na tradycję, ten przepis jest właśnie dla niego – to doskonały sposób, aby zaskoczyć swoich bliskich niekonwencjonalnym podejściem do tradycyjnej ryby.

Składniki:

  • 500 gram płatów śledziowych
  • 500 gram marchewki
  • 500 gram cebuli
  • 150 gram rodzynek
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 łyżki octu

Śledzie po grecku – jak zrobić?

  1. 1. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Marchewkę myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na pół twardo, ostudzoną obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę kroimy w ósemki, smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż będzie szklista. Dodajemy startą marchewkę, rodzynki, przecier pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie oraz ocet, delikatnie mieszamy i chwile podgrzewamy na małym ogniu. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ostudzonych warzyw, delikatnie mieszamy. Śledzie najlepiej smakują na drugi-trzeci dzień.

Śledzie po grecku – dodatkowe informacje

Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień,


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: śledzie piernikowe z orzechami
Następny przepis: Śledzie po kaszubsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode