Śledzie po grecku
Kuchnia świąteczna pełna jest tradycyjnych dań, które każdego roku są podawane na wigilijnym stole. Nieodłącznym punktem jest zawsze ryba po grecku, a w szczególności śledzie po grecku – smak ten jest już znany wszystkim miłośnikom wigilijnych potraw. Śledzie po grecku to danie, które łączy w sobie ciekawą kombinację słodkich rodzynków i pikantnej cebuli. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Kto więc postawi na tradycję, ten przepis jest właśnie dla niego – to doskonały sposób, aby zaskoczyć swoich bliskich niekonwencjonalnym podejściem do tradycyjnej ryby.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 gram płatów śledziowych
- 500 gram marchewki
- 500 gram cebuli
- 150 gram rodzynek
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 0,5 szklanki oleju
- 3 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 2-3 łyżki octu
Śledzie po grecku – jak zrobić?
-
1. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Marchewkę myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na pół twardo, ostudzoną obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę kroimy w ósemki, smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż będzie szklista. Dodajemy startą marchewkę, rodzynki, przecier pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie oraz ocet, delikatnie mieszamy i chwile podgrzewamy na małym ogniu. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ostudzonych warzyw, delikatnie mieszamy. Śledzie najlepiej smakują na drugi-trzeci dzień.
Śledzie po grecku – dodatkowe informacje
Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień,
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: śledzie piernikowe z orzechami
Następny przepis: Śledzie po kaszubsku