śledzie mleczaki z cytrynie

śledzie mleczaki z cytrynie

Śledzie mleczaki z cytryną to prosta, a zarazem smakowita potrawa idealna na świąteczny stół czy rodzinne spotkania. To danie o wyrazistym, jednocześnie delikatnym smaku, które zachwyca wszystkich wielbicieli śledzi. Warto postawić na tę wersję tradycyjnej potrawy, gdyż cytryna dodaje mu orzeźwiającej nuty, która idealnie komponuje się z aromatem śledzi. Dla fanów kuchni morskiej jest to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mimo że składniki są łatwo dostępne, smak tej potrawy jest unikalny. To doskonałe połączenie nut słodkich, kwasowych i słonych, które nie tylko pobudza apetyt, ale również zapewnia niezapomniane doznania kulinarne.

Składniki:

  • 4 śledzie (2 z ikrą i 2 z mleczem)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1/4 szklanki octu
  • cytryna
  • cebula
  • czosnek

Śledzie mleczaki z cytryną – jak zrobić?

  1. Śledzie oczyścić dokładnie, wyjąć mlecze i ikrę i rozetrzeć je z olejem i cukrem.
  2. Tuszki pokroić w dzwonka.

Przygotować zalewę: dwie szklanki wody zagotować z zielem, liściem laurowym, cebulą, czosnkiem i octem. Cytrynę pokroić na plastry. Śledzie, mlecze i cytrynę wymieszać z zimną zalewą.

śledzie mleczaki z cytrynie – dodatkowe informacje

odstawic na kilka dni


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie gotowane
Następny przepis: Śledzie po białostocku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode