śledzie mleczaki z cytrynie
Śledzie mleczaki z cytryną to prosta, a zarazem smakowita potrawa idealna na świąteczny stół czy rodzinne spotkania. To danie o wyrazistym, jednocześnie delikatnym smaku, które zachwyca wszystkich wielbicieli śledzi. Warto postawić na tę wersję tradycyjnej potrawy, gdyż cytryna dodaje mu orzeźwiającej nuty, która idealnie komponuje się z aromatem śledzi. Dla fanów kuchni morskiej jest to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mimo że składniki są łatwo dostępne, smak tej potrawy jest unikalny. To doskonałe połączenie nut słodkich, kwasowych i słonych, które nie tylko pobudza apetyt, ale również zapewnia niezapomniane doznania kulinarne.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 śledzie (2 z ikrą i 2 z mleczem)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1/4 szklanki octu
- cytryna
- cebula
- czosnek
Śledzie mleczaki z cytryną – jak zrobić?
- Śledzie oczyścić dokładnie, wyjąć mlecze i ikrę i rozetrzeć je z olejem i cukrem.
- Tuszki pokroić w dzwonka.
Przygotować zalewę: dwie szklanki wody zagotować z zielem, liściem laurowym, cebulą, czosnkiem i octem. Cytrynę pokroić na plastry. Śledzie, mlecze i cytrynę wymieszać z zimną zalewą.
śledzie mleczaki z cytrynie – dodatkowe informacje
odstawic na kilka dni