Śledź z jabłkiem i cebulą

Śledź z jabłkiem i cebulą

Dziś chcielibyśmy przedstawić Ci tradycyjny, polski przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą. Jest to danie, które znajdziesz na wielu świątecznych stołach w naszym kraju. Śledź z jabłkiem to połączenie klasyczne, które nigdy nie przemija. Agrestowy smak jabłka doskonale komponuje się z charakterystycznym smakiem tego tłustego ryby. Z kolei cebula dodaje całości nieco ostrości, dzięki czemu mamy tu do czynienia z harmonijnym zestawem smaków. To danie jest jednocześnie sycące i lekkie, idealne na zimowy wieczór.

Składniki:

  • 300g śledziowych filetów (*)
  • 3 jabłka
  • 3 cebule
  • 1-2 łyżki cukru
  • majonez
  • pieprz

Przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą – jak zrobić?

  1. Filety śledziowe wymoczyć i pokroić na mniejsze kawałki.
    Cebule posiekać (niezbyt drobno), wymieszać z cukrem i odstawić na kilkanaście minut.
    Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobniutko pokroić.
    Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić za pomocą pieprzu.

Śledź z jabłkiem i cebulą – dodatkowe informacje

(*) Przeważnie używam śledzi solonych, lecz tym razem były to filety z olejem wiejskim, których już nie moczyłam.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledź w sosie czosnkowym
Następny przepis: Śledzie gotowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode