Śledź z jabłkiem i cebulą
Dziś chcielibyśmy przedstawić Ci tradycyjny, polski przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą. Jest to danie, które znajdziesz na wielu świątecznych stołach w naszym kraju. Śledź z jabłkiem to połączenie klasyczne, które nigdy nie przemija. Agrestowy smak jabłka doskonale komponuje się z charakterystycznym smakiem tego tłustego ryby. Z kolei cebula dodaje całości nieco ostrości, dzięki czemu mamy tu do czynienia z harmonijnym zestawem smaków. To danie jest jednocześnie sycące i lekkie, idealne na zimowy wieczór.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300g śledziowych filetów (*)
- 3 jabłka
- 3 cebule
- 1-2 łyżki cukru
- majonez
- pieprz
Przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą – jak zrobić?
-
Filety śledziowe wymoczyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule posiekać (niezbyt drobno), wymieszać z cukrem i odstawić na kilkanaście minut.
Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobniutko pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić za pomocą pieprzu.
Śledź z jabłkiem i cebulą – dodatkowe informacje
(*) Przeważnie używam śledzi solonych, lecz tym razem były to filety z olejem wiejskim, których już nie moczyłam.