Śląski Gornek

Śląski Gornek

Gornek to jedno z najbardziej klasycznych i autentycznych dań śląskiej kuchni, znanym także jako stryka. Ta smakowita potrawa to kombinacja mięsa, kapusty, kiełbasy i wielu przypraw, która pozwoli Ci poczuć prawdziwy smak regionalnej kuchni. Tradycyjnie gornek gotowany jest w kotle śląskim, który nadaje mu wyrazisty smak i aromat. To danie, choć proste w przygotowaniu, zyskało status ikony kuchni śląskiej. Zapewne przez kombinację smaków, które doskonale harmonizują i tworzą prawdziwą symfonię na języku. Przygotowywanie gorńka to także okazja do poznania autentycznej śląskiej kultury kulinarnej.

Składniki:

  • główka kapusty
  • 5 cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • pół kg kiełbasy
  • pół kg mięsa mielonego
  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 5 czerwonych papryk
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 marchewki
  • smalec
  • przyprawy do smaku: słodka i ostra papryka, pieprz, sól, oregano, majeranek

kociołek śląski – jak zrobić?

Sposób przygotowania:


Śląski Gornek – dodatkowe informacje

Potrawę można również wykonać w tradycyjnym garnku na piecu. Wyłożenie kociołka liśćmi kapusty zapobiega przypaleniu się potrawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śląska moczka
Następny przepis: Śląskie ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode