SKUBANIEC Z OWOCAMI

SKUBANIEC Z OWOCAMI

Skubaniec z owocami to tradycyjna, polska potrawa deserowa, która idealnie sprawdzi się po niedzielnym obiedzie. Nieodłącznym elementem tego deseru są owoce, które nadają mu słodkiego, owocowego smaku. Najlepiej zdecydować się na owoce sezonowe – będą one nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Skubaniec to doskonałe danie na zakończenie rodzinnej uroczystości, które na pewno zachwyci wszystkich gości. Wybierając ten deser, można być pewnym, że nie pozostanie on obojętny dla żadnego z domowników. Jest to przepis prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy na pewno przewyższy wszystkie oczekiwania. Skubaniec z owocami to prawdziwy rarytas!

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu – ciasto będzie bardziej kruche)
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1.5 kg dowolnych owoców (truskawek, wiśni, rabarbaru, jagód, jabłek itd.)

Skubaniec z owocami – jak zrobić?

  1. 1.
    kruche ciasto:
    szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z, żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
    Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na cieście ułóż owoce. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce możesz też dodać kilka kawałeczków z jasnego ciasta. Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto. Z pozostałego, jasnego ciasta zeskub kawałeczki i posyp nimi pianę.
    Piecz ciasto 40 minut w temp. 160-170°C.

SKUBANIEC Z OWOCAMI – dodatkowe informacje

Do skubańca można używać różnych owoców, polecam szczególnie z dodatkiem startych jabłek i malin.

Natomiast, jeżeli ktoś nie przepada za smalcem, może go zastąpić margaryną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Skubaniec z jabłkami
Następny przepis: Skubaniec z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode