Skrzydełka z sezamem
Zaskocz swoich gości subtelnym spotkaniem kuchni azjatyckiej z domowym komfortem dzięki temu przepisowi na skrzydełka z sezamem. Ten smakowity przysmak stanowi doskonałe połączenie klasycznych skrzydełek z nutą wykwintności, którą dodaje sezam. Starannie wyselekcjonowane składniki nadają tym skrzydełkom intensywny, pełen smaku. Są chrupiące z zewnątrz, miękkie i soczyste w środku, a przyprawy harmonijnie się z nimi łączą, tworząc niepowtarzalny smak. Posypując je wcześniej prażonym sezamem, uzyskasz dodatkową warstwę smaku i tekstury. Skrzydełka w sezamie to propozycja na smakowitą przekąskę, która zachwyci wszystkich miłośników kurczaka.
admin
Składniki:
- około 10 skrzydełek
- Marynata:
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (w proszku)
- 4 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju
Skrzydełka z sezamem – jak zrobić?
- Skrzydełka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy składniki marynaty. Skrzydełka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na ok. 2 godz. do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem ok. 40 min. w temp. 200*C. Pod koniec pieczenia odkrywamy mięso by się zrumieniło.
Skrzydełka z sezamem – dodatkowe informacje
Można podawać z ryżem i ulubioną surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Skrzydełka z Kurczaka w Miodowo-Sojowym Sosie
Następny przepis: Skubaniec z jabłkami