Skrzydełka z sezamem

Skrzydełka z sezamem

Zaskocz swoich gości subtelnym spotkaniem kuchni azjatyckiej z domowym komfortem dzięki temu przepisowi na skrzydełka z sezamem. Ten smakowity przysmak stanowi doskonałe połączenie klasycznych skrzydełek z nutą wykwintności, którą dodaje sezam. Starannie wyselekcjonowane składniki nadają tym skrzydełkom intensywny, pełen smaku. Są chrupiące z zewnątrz, miękkie i soczyste w środku, a przyprawy harmonijnie się z nimi łączą, tworząc niepowtarzalny smak. Posypując je wcześniej prażonym sezamem, uzyskasz dodatkową warstwę smaku i tekstury. Skrzydełka w sezamie to propozycja na smakowitą przekąskę, która zachwyci wszystkich miłośników kurczaka.

Składniki:

  • około 10 skrzydełek
  • Marynata:
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (w proszku)
  • 4 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oleju

Skrzydełka z sezamem – jak zrobić?

  1. Skrzydełka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy składniki marynaty. Skrzydełka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na ok. 2 godz. do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem ok. 40 min. w temp. 200*C. Pod koniec pieczenia odkrywamy mięso by się zrumieniło.

Skrzydełka z sezamem – dodatkowe informacje

Można podawać z ryżem i ulubioną surówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Skrzydełka z Kurczaka w Miodowo-Sojowym Sosie
Następny przepis: Skubaniec z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode