Skrzydełka z Kurczaka w Miodowo-Sojowym Sosie
Przygotowanie przepysznego i aromatycznego dania wcale nie musi być trudne. Przekona się o tym każdy, kto spróbuje przyrządzić Skrzydełka z Kurczaka w Miodowo-Sojowym Sosie. Delikatne mięso kurczaka, otoczone pysznym sosie, stanowi idealny dodatek do wielu dań. Ciekawym akcentem tego przepisu są skrzydełka w miodzie i sezamie, które nadają daniu zupełnie unikalnego, lekko orientalnego smaku. To doskonała propozycja na obiad, kolację lub przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Niezależnie od okazji, Skrzydełka z Kurczaka w Miodowo-Sojowym Sosie z pewnością zachwycą miłośników kuchni fusion.
admin
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego żarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka przyprawy do dań orientalnych
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sos Miodowo-Sojowy:
- 1/4 szkl.miodu
- 1/4 szkl.sosu sojowego
- 1/4 szkl.słodko pikantnego sosu chili
- 1 łyżka oleju
Skrzydełka z kurczaka w miodowo-sojowym sosie – jak zrobić?
-
1. Skrzydełka z kurczaka umyć i osuszyć, odciąć lotki. W małej miseczce wymieszać przyprawy z mąką, w tak przygotowanej mieszance obtoczyć skrzydełka i ułożyć je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub na samej kratce.
-
2. Piekarnik ustawiamy na 220 C, wrzucamy skrzydełka na 20 min. Po tym czasie przekładamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 min. Znowu odwracamy i pieczemy jeszcze 10 min. Wyjmujemy z piekarnika, wrzucamy do miski i polewamy sosem miodowo-sojowym (wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać), miskę ze skrzydełkami dobrze potrząsnąć, przed podaniem posypać sezamem.
Skrzydełka w miodzie i sezamie.
Skrzydełka z Kurczaka w Miodowo-Sojowym Sosie – dodatkowe informacje
Polecam również na ruszt z grilla.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Skrzydełka z grilla
Następny przepis: Skubaniec(ciasto pleśniak z jabłkami)