Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym
Zapraszamy do odkrycia smaku orientu z przepisem na pyszne skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym. To połączenie chrupiącej skórki skrzydełek i wyrazistego sosu przynosi niezwykłą ucztę dla kubków smakowych. Skomponowany z odpowiednich składników sos słodko-kwaśny nadaje potrawie charakterystycznej nuty, która pobudza spragnione niecodziennych doznań kubki smakowe. Jest to doskonała propozycja zarówno na domowy obiad, jak i na większe przyjęcia. Przygotowane według tego przepisu skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym z pewnością zachwycą każdego wielbiciela kuchni azjatyckiej. Te niesamowite skrzydelka są absolutnie nieodzownym elementem każdego orientalnego menu.
admin
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- przyprawa do kurczaka
- 3 jajka
- mąka ziemniaczana
- olej do smażenia
- Sos:
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki cytrynki
- 1 kostka rosołku drobiowego
- 0,5 kg ketchupu
Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym – jak zrobić?
-
1.
Skrzydełka przyprawić przyprawą do kurczaka, posolić i odstawić na 4-5 godzin. Następnie maczać najpierw w rozkłóconych jajkach, a później w mące ziemniaczanej. Obsmażyć na oleju. -
2.
Sos: Wodę, cukier, cytrynkę, ketchup i rosołek podgrzać aż rosołek się rozpuści. -
3.
Skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać przygotowanym sosem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. ok. 180 st przez 1,5 h.
xxxx – dodatkowe informacje
Do sosu najlepiej użyć pikantnego ketchupu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Skrzydełka w miodzie z chili
Następny przepis: Skrzydełka z grilla