Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym

Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym

Zapraszamy do odkrycia smaku orientu z przepisem na pyszne skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym. To połączenie chrupiącej skórki skrzydełek i wyrazistego sosu przynosi niezwykłą ucztę dla kubków smakowych. Skomponowany z odpowiednich składników sos słodko-kwaśny nadaje potrawie charakterystycznej nuty, która pobudza spragnione niecodziennych doznań kubki smakowe. Jest to doskonała propozycja zarówno na domowy obiad, jak i na większe przyjęcia. Przygotowane według tego przepisu skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym z pewnością zachwycą każdego wielbiciela kuchni azjatyckiej. Te niesamowite skrzydelka są absolutnie nieodzownym elementem każdego orientalnego menu.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • przyprawa do kurczaka
  • 3 jajka
  • mąka ziemniaczana
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki cytrynki
  • 1 kostka rosołku drobiowego
  • 0,5 kg ketchupu

Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym – jak zrobić?

  1. 1.
    Skrzydełka przyprawić przyprawą do kurczaka, posolić i odstawić na 4-5 godzin. Następnie maczać najpierw w rozkłóconych jajkach, a później w mące ziemniaczanej. Obsmażyć na oleju.
  2. 2.
    Sos: Wodę, cukier, cytrynkę, ketchup i rosołek podgrzać aż rosołek się rozpuści.
  3. 3.
    Skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać przygotowanym sosem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. ok. 180 st przez 1,5 h.

xxxx – dodatkowe informacje

Do sosu najlepiej użyć pikantnego ketchupu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Skrzydełka w miodzie z chili
Następny przepis: Skrzydełka z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode