Skrzydełka w płatkach kukurydzianych

Skrzydełka w płatkach kukurydzianych

Czy szukasz wyjątkowego przepisu na skrzydełka, który zaskoczy zarówno Ciebie, jak i Twoich gości? Skrzydełka w płatkach kukurydzianych to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej panierki. To połączenie delikatnego mięsa z chrupiącym, lekko słodkawym oznacza oryginalność w każdym calu. Skrzydełka panierowane w płatkach kukurydzianych zadowolą zarówno miłośników kuchni amerykańskiej, jak i tych, którzy cenią innowacyjność w gastronomii. Ta propozycja sprawdzi się idealnie podczas rodzinnych spotkań lub wieczoru z przyjaciółmi. Zachęcam do zapoznania się z tym niebanalnym przepisem.

Składniki:

  • ok. 10 skrzydełek z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
  • płatki kukurydziane
  • majonez
  • ketchup

Skrzydełka w płatkach kukurydzianych – jak zrobić?

  1. Najmniejszą część skrzydełka odcinamy i odrzucamy (ja zawsze odkładam a później wykorzystuję do wywaru np. na zupę). Tak przygotowane skrzydełka posypujemy przyprawą do kurczaka.
  2. Na jednym talerzu mieszamy razem majonez i ketchup w równych porcjach, na drugim – delikatnie kruszymy płatki kukurydziane.
  3. Skrzydełka obtaczamy w majonezie i ketchupie, a następnie w płatkach kukurydzianych.
  4. Układamy skrzydełka na blaszce.
  5. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 min. w temp. 200°C.

Skrzydełka w płatkach kukurydzianych – dodatkowe informacje

Tak przygotowane skrzydełka panierowane w płatkach kukurydzianych podaje z ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Skrzydełka w miodzie z chili
Następny przepis: Skrzydełka z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode