Skrzydełka w miodzie z chili

Skrzydełka w miodzie z chili

Zapraszam do spróbowania niezwykłej kombinacji smaków – skrzydełek w miodzie z chili. Ten przepis to doskonała propozycja dla miłośników pikantnych potraw ze szczyptą słodyczy. Skrzydełka w miodzie na ostro to danie, które zadowoli zarówno zwolenników tradycyjnych przekąsek na wieczór z ulubionym serialem, jak i prawdziwych smakoszy poszukujących nowych kulinarnych doświadczeń. Znakomite połączenie ostrego chili i słodkiego miodu sprawia, że skrzydełka zyskują niepowtarzalny, głęboki smak. Pikantne skrzydełka w miodzie to danie, które warto przygotować na weekendowe spotkania ze znajomymi. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zaskakuje.

Składniki:

  • 10 dużych skrzydełek
  • Marynata:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekanego)
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • sól morska (opcjonalnie – do smaku)
  • świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Skrzydełka w miodzie z chili – jak zrobić?

  1. Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
  2. Podzielić mięso na porcje.
  3. Wszystkie składniki marynaty połączyć.
  4. Marynatę dodać do skrzydełek i porządnie je natrzeć.
  5. Odstawić skrzydełka na 2 godziny do lodówki, by przegryzły się.
  6. Zamarynowane skrzydełka wyłożyć na blaszkę z rusztem i polać pozostałą marynatą.
  7. Wstawić skrzydełka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją grill.
  8. Piec skrzydełka około 45 minut.
  9. W trakcie pieczenia obracać mięso na drugą stronę.

Słowa kluczowe: skrzydełka w miodzie i chili, skrzydełka w miodzie na ostro, pikantne skrzydełka w miodzie

Skrzydełka w miodzie z chili – dodatkowe informacje

Skrzydełka będą ostrzejsze jeśli poleżą w marynacie przez całą noc. Zamiast chili w płatkach można dodać drobno posiekaną papryczkę chili. Do marynaty można dodać 2 łyżki pikantnego ketchupu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Skrzydełka w chrupiącej panierce
Następny przepis: Skrzydełka w płatkach kukurydzianych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode