Skrzydełka miodowe
Od lat Minnesotczycy wybierają słodkie i słone skrzydełka miodowe jako przekąskę na rodzinną niedzielę, grill czy nawet na ważne wydarzenie sportowe. Ta amerykańska potrawa szybko zyskuje popularność również w Polsce. Charakterystyczna złocista barwa i aromatyczny, nieco pikantny smak sprawiają, że to danie to prawdziwy rarytas dla fanów kuchni amerykańskiej. Niezapomniany smak skrzydełek miodowych zawdzięczają one połączeniu słodyczy miodu z ostrą nutą przypraw. Najlepiej smakują ze znanymi na całym świecie sosami „barbecue” lub „Buffalo”. Dzięki temu przepisowi każdy miłośnik kuchni, będzie mógł poczuć klimat Stanów Zjednoczonych bez wychodzenia z domu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 12 dużych skrzydełek z kurczaka
- sól, pieprz
- Marynata:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka czosnku granulowanego
Skrzydełka miodowe – jak zrobić?
- Skrzydełka umyć, osuszyć i usunąć lotki. Oprószyć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać, polać skrzydełka i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 2 godziny w chłodne miejsce. Skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać pozostała marynata i wstawić pod przykryciem do piekarnika na 50 minut. Na 10 minut pod koniec pieczenia odkryć aby ładnie się przyrumieniły.
Skrzydełka miodowe – dodatkowe informacje
Tak przygotowane skrzydełka nadają się również na grilla.