Skrzydełka miodowe

Skrzydełka miodowe

Od lat Minnesotczycy wybierają słodkie i słone skrzydełka miodowe jako przekąskę na rodzinną niedzielę, grill czy nawet na ważne wydarzenie sportowe. Ta amerykańska potrawa szybko zyskuje popularność również w Polsce. Charakterystyczna złocista barwa i aromatyczny, nieco pikantny smak sprawiają, że to danie to prawdziwy rarytas dla fanów kuchni amerykańskiej. Niezapomniany smak skrzydełek miodowych zawdzięczają one połączeniu słodyczy miodu z ostrą nutą przypraw. Najlepiej smakują ze znanymi na całym świecie sosami „barbecue” lub „Buffalo”. Dzięki temu przepisowi każdy miłośnik kuchni, będzie mógł poczuć klimat Stanów Zjednoczonych bez wychodzenia z domu.

Składniki:

  • 12 dużych skrzydełek z kurczaka
  • sól, pieprz
  • Marynata:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka czosnku granulowanego

Skrzydełka miodowe – jak zrobić?

  1. Skrzydełka umyć, osuszyć i usunąć lotki. Oprószyć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać, polać skrzydełka i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 2 godziny w chłodne miejsce. Skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać pozostała marynata i wstawić pod przykryciem do piekarnika na 50 minut. Na 10 minut pod koniec pieczenia odkryć aby ładnie się przyrumieniły.

Skrzydełka miodowe – dodatkowe informacje

Tak przygotowane skrzydełka nadają się również na grilla.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Skrzydełka Ala kfc
Następny przepis: Skrzydełka po diabelsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode