Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym

Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym

Zanurz się w smakowitą przygodę z naszym przepisem na skrzydełka faszerowane mięsem mielonym. Unikalna kombinacja chrupiących skrzydełek z kurczaka, pełnych soczystego mięsa mielonego, może zdobyć serca najbardziej wymagających smakoszy. Ten smaczny przepis jest odpowiedzią na pytanie jak trybować skrzydełka i wyciągać kości z kurczaka. Doświadczenie przyrządzania faszerowanych skrzydełek z kurczaka jest samą radością, a końcowy wynik, to skrzydełka nadziewane mięsem mielonym, sycące i wyszukane danie, które podbiło wiele krajów na całym świecie. Skrzydełka faszerowane warzywami to alternatywa dla tych, którzy pragną więcej warzywnych smaków w swojej diecie.

Składniki:

  • 15 średniej wielkości skrzydełek z kurczaka
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 400 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • natka pietruszki lub koperku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ketchupu najlepiej pikantnego
  • garść startego żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • ulubione przyprawy: pieprz, sól, papryka czerwona, majeranek, oregano, czosnek, przyprawa do kurczaka, vegeta

Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. Skrzydełka umyć i wyfiletować pozostawiając nie ruszoną jedynie lotkę. Ostrym nożem objeżdżamy wokół kości tak, aby pokazała się w całości, następnie zeskrobujemy mięso wraz ze skórą z kości do samego dołu, gdy już natrafimy na chrząstkę wykręcamy kość i ją wyciągamy. I to samo robimy z kolejnymi kośćmi. Gdy pojawi się lotka, kończymy filetowanie i mięso wykręcamy do pierwotnego kształtu.
  2. Obsypujemy wyfiletowane skrzydełka sporządzoną mieszanką przypraw: 1 łyżka keczupu i oleju oraz wyciśnięty przez praskę jeden duży ząbek czosnku oraz ulubione przyprawy do kurczaka. Po zamarynowaniu odstawiamy w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami, doprawiając całość pieprzem i solą. Patelnię na chwilę przykrywamy pokrywką, żeby pieczarki puściły wodę, następnie odkrywamy i smażymy tak długo, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy ser do usmażonych pieczarek. Lekko podgrzewamy patelnię i mieszamy tak długo, aż ser się rozpuści i sklei farsz. Gdy ostygnie, łączymy z mięsem mielonym i dokładnie mieszamy. Przygotowane, wytrybowane wcześniej skrzydełka napełniamy farszem w miejscach, gdzie wcześniej były kości. Skrzydełka obsmażamy na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
  3. Skrzydełka układamy na blaszce lub specjalnym worku do pieczenia. Worek należy nakłuć w kilku miejscach i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  4. Skrzydełka pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia uzależniony jest od tego, jak skrzydełka mają być przyrumienione.

Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym – dodatkowe informacje

Skrzydełka najlepiej smakują z frytkami lub krokietami ziemniaczanymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Skórka kandyzowana
Następny przepis: Skrzydełka a'la KFC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode