Siekane kotlety z parówek

Siekane kotlety z parówek

Przedstawiamy niekonwencjonalny sposób na wykorzystanie parówek – kotlety z parówek. To prosty i szybki przepis, który pomoże odświeżyć menu domowej kuchni. Wieczorne, rodzinne posiłki zamienią się w niecodzienną kulinarną przygodę. Siekane kotlety z parówek przyciągają swoją niepowtarzalnością i łatwością wykonania. Dla tych, którzy stale poszukują nowych smaków oraz pomysłów na dania z łatwo dostępnych składników, ten przepis na pewno spełni oczekiwania. Nie tylko dla miłośników kuchni domowej, ale także dla tych, którzy cenią sobie eksperymenty kulinarne. Siekane kotlety z parówek to doskonała propozycja na szybki i łatwy obiad.

Składniki:

  • 1 kilogram wędzonych parówek drobiowych
  • 4 – 5 jajek
  • 6 – 8 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżeczki suszonego mielonego czosnku
  • po 2 łyżeczki całych nasion – gorczycy białej, kminku, czarnuszki
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • olej do smażenia

Siekane kotlety z parówek – jak zrobić?

  1. Siekane kotlety z parówek 1.
    Obrane z osłonek parówki drobno posiekać (im drobniej, tym lepiej) i przełożyć do miski. Następnie wsypać czosnek, gorczycę, kminek, czarnuszkę, majeranek i bazylię. Wbić jajka i całość wymieszać. Wsypać odpowiednią ilość bułki tartej (żeby masa była lekko luźna, nie twarda) oraz przyprawy do smaku – ponownie wymieszać.
  2. Siekane kotlety z parówek 2.
    Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje masy, tworząc płaskie placki – smażyć na rumiano z obu stron.

Siekane kotlety z parówek – dodatkowe informacje

Z podanej ilości składników wychodzi 36 średniej wielkości kotletów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: siekane kotleciki rybne ze szpinakiem
Następny przepis: Składane ciastka z dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode