Siekane kotlety z parówek
Przedstawiamy niekonwencjonalny sposób na wykorzystanie parówek – kotlety z parówek. To prosty i szybki przepis, który pomoże odświeżyć menu domowej kuchni. Wieczorne, rodzinne posiłki zamienią się w niecodzienną kulinarną przygodę. Siekane kotlety z parówek przyciągają swoją niepowtarzalnością i łatwością wykonania. Dla tych, którzy stale poszukują nowych smaków oraz pomysłów na dania z łatwo dostępnych składników, ten przepis na pewno spełni oczekiwania. Nie tylko dla miłośników kuchni domowej, ale także dla tych, którzy cenią sobie eksperymenty kulinarne. Siekane kotlety z parówek to doskonała propozycja na szybki i łatwy obiad.
admin
Składniki:
- 1 kilogram wędzonych parówek drobiowych
- 4 – 5 jajek
- 6 – 8 łyżek bułki tartej
- 2 łyżeczki suszonego mielonego czosnku
- po 2 łyżeczki całych nasion – gorczycy białej, kminku, czarnuszki
- 3 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- olej do smażenia
Siekane kotlety z parówek – jak zrobić?
-
1.
Obrane z osłonek parówki drobno posiekać (im drobniej, tym lepiej) i przełożyć do miski. Następnie wsypać czosnek, gorczycę, kminek, czarnuszkę, majeranek i bazylię. Wbić jajka i całość wymieszać. Wsypać odpowiednią ilość bułki tartej (żeby masa była lekko luźna, nie twarda) oraz przyprawy do smaku – ponownie wymieszać. -
2.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje masy, tworząc płaskie placki – smażyć na rumiano z obu stron.
Siekane kotlety z parówek – dodatkowe informacje
Z podanej ilości składników wychodzi 36 średniej wielkości kotletów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: siekane kotleciki rybne ze szpinakiem
Następny przepis: Składane ciastka z dżemem