Siekane kotlety z kurczaka
Chcąc wprowadzić odmianę do menu, warto spróbować siekanych kotletów z kurczaka. Połączenie mięsa drobiowego z delikatnym ziołowym aromatem stworzy potrawę o wyraźnym, niepowtarzalnym smaku. Kotlety są lekkie, a zarazem sycące, dzięki czemu sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację. Oprócz klasycznej wersji, warto również eksperymentować z dodatkami, takimi jak ser czy majonez. Bez względu na to, czy wybieramy filety, schaby, czy kawałki pokrojone w kostkę, mięso zawsze jest soczyste i aromatyczne. Przepis na siekane kotlety z kurczaka to idealna propozycja dla osób, które lubią nowe kulinarne doświadczenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki majonezu
- 100 gr żółtego sera
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- olej do smażenia
Siekane kotlety z kurczaka – jak zrobić?
- Mięso kurczaka pokroić w kostkę (około 1 cm).
- Natkę drobno posiekać.
- Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i paprykami.
- Nakładać łyżką porcje ciasta na patelnię i smażyć kotlety siekane na rozgrzanym oleju z obu stron.
Siekane kotlety z kurczaka – dodatkowe informacje
Można jeszcze użyć ulubionych dodatków – pieczarek, papryki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: siekane kotleciki imprezowe z papryką i serem
Następny przepis: siekane kotleciki rybne ze szpinakiem