siekane kotleciki rybne ze szpinakiem
Wyjątkowo wartościowe danie, pełne zdrowych składników – oto siekane kotleciki rybne ze szpinakiem. To propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne, ale jednocześnie zdrowe jedzenie. Kotleciki są lekkie, delikatne i aromatyczne. Bogactwo ryby sprawia, że kotlety są źródłem białka, a szpinak dostarcza witalnych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin. Przyrządzanie tego dania to prawdziwa przyjemność, a gotowe kotleciki zachwycą nie tylko smakiem, ale i prezencją. Doskonale sprawdzą się na kolację z rodziną, lunch w pracy czy podczas spotkania ze znajomymi. Kotleciki rybne ze szpinakiem to szybki sposób na zdrowy, sycący posiłek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 filetów rybnych (np. mintaj, dorsz, sola)
- 200 g szpinaku mrożonego
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 kromka chleba
- 1 jajko
- sól
- biały pieprz
- bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Siekane kotleciki rybne ze szpinakiem – jak zrobić?
- Ryby i szpinak rozmrozić. Jeżeli w rybach jest dużo wody to należy ją odcisnąć. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Przestudzić. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Rybę posiekać nożem na około centymetrowe kawałki. Dodać szpinak, bułkę, jajko i przyprawić solą i pieprzem.
- Formować niewielkie kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu powoli z obu stron.
Słowa kluczowe: kotlety rybne ze szpinakiem
Porady – dodatkowe informacje
Aby kotlety rybne ze szpinakiem się nie rozpadały, najlepiej formować je tuż przed smażeniem i wkładać prosto do tłuszczu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Siekane kotlety z kurczaka
Następny przepis: Siekane kotlety z parówek