siekane kotleciki rybne ze szpinakiem

siekane kotleciki rybne ze szpinakiem

Wyjątkowo wartościowe danie, pełne zdrowych składników – oto siekane kotleciki rybne ze szpinakiem. To propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne, ale jednocześnie zdrowe jedzenie. Kotleciki są lekkie, delikatne i aromatyczne. Bogactwo ryby sprawia, że kotlety są źródłem białka, a szpinak dostarcza witalnych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin. Przyrządzanie tego dania to prawdziwa przyjemność, a gotowe kotleciki zachwycą nie tylko smakiem, ale i prezencją. Doskonale sprawdzą się na kolację z rodziną, lunch w pracy czy podczas spotkania ze znajomymi. Kotleciki rybne ze szpinakiem to szybki sposób na zdrowy, sycący posiłek.

Składniki:

  • 5 filetów rybnych (np. mintaj, dorsz, sola)
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba
  • 1 jajko
  • sól
  • biały pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Siekane kotleciki rybne ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. Ryby i szpinak rozmrozić. Jeżeli w rybach jest dużo wody to należy ją odcisnąć. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Przestudzić. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Rybę posiekać nożem na około centymetrowe kawałki. Dodać szpinak, bułkę, jajko i przyprawić solą i pieprzem.
  2. Formować niewielkie kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu powoli z obu stron.

Słowa kluczowe: kotlety rybne ze szpinakiem

Porady – dodatkowe informacje

Aby kotlety rybne ze szpinakiem się nie rozpadały, najlepiej formować je tuż przed smażeniem i wkładać prosto do tłuszczu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Siekane kotlety z kurczaka
Następny przepis: Siekane kotlety z parówek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode