siekane kotleciki imprezowe z papryką i serem
Chcemy przedstawić Ci przepis na siekane kotleciki imprezowe z papryką i serem. Te aromatyczne, pyszne i małe przekąski to idealna propozycja na każdą okazję, nie tylko imprezową. Świetnie sprawdzą się jako przystawka, a także danie główne. Połączenie mięsa mielonego, soczystej papryki i topionego w środku sera, to esencja smaku, który zachwyci wszystkich! Kotleciki są proste w przygotowaniu i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. To danie, które z pewnością będzie cieszyło się dużym zainteresowaniem na każdym przyjęciu. Przygotuj się na zdobycie tytułu kulinarnego mistrza imprez!
admin
Składniki:
- 2 duże filety drobiowe
- 3 niewielkie papryki z każdego koloru
- pietruszka lub koperek
- 400g startego sera
- 3 łyżki majonezu
- 1 całe jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawa gyros
- 1 łyżeczka vegety lub sól do smaku
- 3 łyżki oleju + olej do smażenia
Siekane kotleciki imprezowe z papryką i serem – jak zrobić?
-
1.
Fileta umyj, osusz i pokrój na drobne kawałeczki. Wrzuć fileta do miski dodaj przyprawę do gyrosa, vegetę i natkę zieleniny. Wymieszaj. -
2.
Z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę jak na zdjęciu. -
3.
Dodaj paprykę do mięsa oraz wszystkie pozostałe składniki włącznie z olejem. -
4.
Wszystko mieszamy i odstawiamy na 30 minut, a najlepiej na całą noc. -
5.
Następnie rozgrzej olej na patelni (najlepiej do tego jest patelnia teflonowa, nieprzywierająca). Kładziemy łyżką małe porcje tworząc takie placuszki. -
6.
Smażymy kilka minut z jednej strony i gdy będziemy je przewracać delikatnie obracaj za pomocą szpatułki przytrzymując je z drugiej strony np. widelcem lub jakąś łopatką tak, aby się nie rozpadły. -
7.
Smażymy na rumiany kolor na delikatnym ogniu.
siekane kotleciki imprezowe z papryką i serem – dodatkowe informacje
Takie kotleciki na imprezę możemy położyć na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami
Następny przepis: Siekane kotlety z kurczaka