Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami
Wprowadź orientalne smaki do swojego domu za pomocą tego przepisu na shoarmę drobiową z papryką i pieczarkami. Ta aromatyczna, pikantna potrawa łączy różnorodność składników – soczystego drobiu, świeżej papryki i pieczarek – przygotowanych w charakterystycznym, śródziemnomorskim stylu. Ta egzotyczna mieszanka jest prosta w przygotowaniu, a jej pachnące, intensywne smaki przeniosą Cię prosto do serca Bliskiego Wschodu. Ta wersja shoarmy z warzywami jest idealnym daniem na kolację czy weekendowy obiad – smaczna i sycąca, a jednocześnie zdrowa i lekka. Pociągnięcie za smakiem tego dnia jest po prostu naturalne.
admin
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 500g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 2 duże cebule
- 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 2 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 4 łyżki wody
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- kasza kuskus
Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami – jak zrobić?
- Filety z kury umyć, pokroić w paski 2 cm, doprawić przyprawą gyros, ostrą papryką i curry, usmażyć na oleju.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, doprawić wg uznania solą i pieprzem, dusić do odparowania wody.
- Paprykę pokroić w wąskie paski, dodać do pieczarek i dusić pod przykryciem ok. 15 min.
- Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, doprawić solą.
- Kurczaka przełożyć do warzyw, dodać śmietankę i wodę, wymieszać, ew. doprawić do smaku.
- Podawać na ciepło z kaszą kuskus i sosem czosnkowym. Smacznego!
Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami – jak zrobić?
- Filety z kury umyć, pokroić w paski 2 cm, doprawić przyprawą gyros, ostrą papryką i curry, usmażyć na oleju.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, doprawić wg uznania solą i pieprzem, dusić do odparowania wody.
- Paprykę pokroić w wąskie paski, dodać do pieczarek i dusić pod przykryciem ok. 15 min.
- Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, doprawić solą.
- Kurczaka przełożyć do warzyw, dodać śmietankę i wodę, wymieszać, ew. doprawić do smaku.
- Podawać na ciepło z kaszą kuskus i sosem czosnkowym. Smacznego!
Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami – dodatkowe informacje
Do tego dania polecam „Sos jogurtowo-czosnkowy”:
Składniki:
500g gęstego jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
koperek
Przygotowanie:
Jogurt przełożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę, dodać do jogurtu, wymieszać. Dodać pokrojony koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!