Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami

Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami

Wprowadź orientalne smaki do swojego domu za pomocą tego przepisu na shoarmę drobiową z papryką i pieczarkami. Ta aromatyczna, pikantna potrawa łączy różnorodność składników – soczystego drobiu, świeżej papryki i pieczarek – przygotowanych w charakterystycznym, śródziemnomorskim stylu. Ta egzotyczna mieszanka jest prosta w przygotowaniu, a jej pachnące, intensywne smaki przeniosą Cię prosto do serca Bliskiego Wschodu. Ta wersja shoarmy z warzywami jest idealnym daniem na kolację czy weekendowy obiad – smaczna i sycąca, a jednocześnie zdrowa i lekka. Pociągnięcie za smakiem tego dnia jest po prostu naturalne.

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 500g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 4 łyżki wody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • kasza kuskus

Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Filety z kury umyć, pokroić w paski 2 cm, doprawić przyprawą gyros, ostrą papryką i curry, usmażyć na oleju.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, doprawić wg uznania solą i pieprzem, dusić do odparowania wody.
  3. Paprykę pokroić w wąskie paski, dodać do pieczarek i dusić pod przykryciem ok. 15 min.
  4. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, doprawić solą.
  5. Kurczaka przełożyć do warzyw, dodać śmietankę i wodę, wymieszać, ew. doprawić do smaku.
  6. Podawać na ciepło z kaszą kuskus i sosem czosnkowym. Smacznego!

Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Filety z kury umyć, pokroić w paski 2 cm, doprawić przyprawą gyros, ostrą papryką i curry, usmażyć na oleju.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, doprawić wg uznania solą i pieprzem, dusić do odparowania wody.
  3. Paprykę pokroić w wąskie paski, dodać do pieczarek i dusić pod przykryciem ok. 15 min.
  4. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, doprawić solą.
  5. Kurczaka przełożyć do warzyw, dodać śmietankę i wodę, wymieszać, ew. doprawić do smaku.
  6. Podawać na ciepło z kaszą kuskus i sosem czosnkowym. Smacznego!

Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami – dodatkowe informacje

Do tego dania polecam „Sos jogurtowo-czosnkowy”:

Składniki:

500g gęstego jogurtu naturalnego

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

koperek

Przygotowanie:

Jogurt przełożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę, dodać do jogurtu, wymieszać. Dodać pokrojony koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Shoarma
Następny przepis: Siedzuń sosnowy w śmietanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode