Shoarma
Shoarma to aromatyczne danie, którego korzenie sięgają Bliskiego Wschodu. Jego podstawą jest marynowane mięso – wołowe, drobiowe czy wieprzowe, które jest pieczone i podawane zwykle w cieście pita z dodatkiem surówki i sosów. Wszystko zależy od twojej kreatywności. Podając Shoarmę możemy postawić na tradycyjną wersję z kurczakiem lub też skusić się na wersję z ryżem. Ta potrawa jest niezwykle sycąca i pełna różnych smaków, które tworzą niepowtarzalną całość. Nasz przepis na shoarmę jest prosty i szybki do wykonania, więc możesz delektować się tym daniem bez konieczności długiego gotowania.
admin
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- Przyprawa shoarma
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- ½ łyżeczki ziela angielskiego
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 i ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- Sos czosnkowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Shoarma – jak zrobić?
- Przyprawy, które mamy w postaci nasion, ucieramy w moździerzu (lub mielimy młynkiem do przypraw). Wszystkie składniki razem mieszamy. Filety z kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski, dodajemy 2-3 łyżki oleju i całą mieszankę przypraw. Dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był pokryty przyprawą. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.
- Mięso wyciągamy z lodówki i smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak się zarumieni.
- Przyrządzamy sos czosnkowy – jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Serwujemy z frytkami lub ryżem, surówką i koniecznie z sosem czosnkowym – pyszne połączenie!
Porady – dodatkowe informacje
Można wzbogacić smak shoarmy serem – pod koniec smażenia posypujemy ją startym żółtym serem i podajemy jak tylko ser się rozpuści. Shoarmą przyprawiłam kurczaka, ale z powodzeniem można jej użyć również do innych mięs: indyka, wołowiny, wieprzowiny czy cielęciny. Podaje składniki potrzebne do zamarynowania dwóch filetów kurczaka. Oczywiście można przygotować większą ilość przyprawy i przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: shawarma
Następny przepis: Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami