Shoarma

Shoarma

Shoarma to aromatyczne danie, którego korzenie sięgają Bliskiego Wschodu. Jego podstawą jest marynowane mięso – wołowe, drobiowe czy wieprzowe, które jest pieczone i podawane zwykle w cieście pita z dodatkiem surówki i sosów. Wszystko zależy od twojej kreatywności. Podając Shoarmę możemy postawić na tradycyjną wersję z kurczakiem lub też skusić się na wersję z ryżem. Ta potrawa jest niezwykle sycąca i pełna różnych smaków, które tworzą niepowtarzalną całość. Nasz przepis na shoarmę jest prosty i szybki do wykonania, więc możesz delektować się tym daniem bez konieczności długiego gotowania.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • Przyprawa shoarma
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 i ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos czosnkowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Shoarma – jak zrobić?

  1. Przyprawy, które mamy w postaci nasion, ucieramy w moździerzu (lub mielimy młynkiem do przypraw). Wszystkie składniki razem mieszamy. Filety z kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski, dodajemy 2-3 łyżki oleju i całą mieszankę przypraw. Dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był pokryty przyprawą. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.
  2. Mięso wyciągamy z lodówki i smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak się zarumieni.
  3. Przyrządzamy sos czosnkowy – jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Serwujemy z frytkami lub ryżem, surówką i koniecznie z sosem czosnkowym – pyszne połączenie!

Porady – dodatkowe informacje

Można wzbogacić smak shoarmy serem – pod koniec smażenia posypujemy ją startym żółtym serem i podajemy jak tylko ser się rozpuści. Shoarmą przyprawiłam kurczaka, ale z powodzeniem można jej użyć również do innych mięs: indyka, wołowiny, wieprzowiny czy cielęciny. Podaje składniki potrzebne do zamarynowania dwóch filetów kurczaka. Oczywiście można przygotować większą ilość przyprawy i przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: shawarma
Następny przepis: Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode