shawarma
Shawarma, słynne danie kuchni bliskowschodniej, zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Składają się na nie pieczone kawałki mięsa, zazwyczaj kurczaka lub wołowiny, zawinięte w ciepłe placki z dowolnymi dodatkami, takimi jak sałata, pomidory, ogórki, cebula, tahini czy sos jogurtowy. Mięso do shawarmy jest specjalnie marynowane, a potem pieczone, co nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Te aromatyczne i satysfakcjonujące rolki są idealnym posiłkiem „na wynos” lub szybkim obiadem do zjedzenia w domu.
admin
Składniki:
- 1 kg filetów z kurczaka
- przyprawa do gyrosa / kebaba
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- _______________________
- sałatka:
- pół główki kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
Shawarma – jak zrobić?
- Pierwszym krokiem będzie pokrojenie mięsa w kostkę bądź w paseczki. Do niewielkiej miseczki wsypujemy 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu oraz łyżeczkę czosnku granulowanego. Różniej płuczemy mięso i przyprawiamy kombinacją przypraw. Odkładamy przyprawione mięso do lodówki i zostawiamy na pół godziny.
- W między czasie możemy zrobić sałatkę. Cienko kroimy kapustę pekińską, jak również na niewielką kostkę kroimy ogórka, cebulę i pomidorki. Do miseczki z sałatką możemy dodać kupiony sos do sałatki lub porostu przyprawić ja solą i pieprzem.
- Po 30 minutach mięso wyciągamy z lodówki, na patelnie wlewamy 3 łyżki oleju i na rozgrzaną patelnie dodajemy mięso, smażymy je, mieszając od czasu do czasu aż uzyskają złotawy kolor.
shawarma – dodatkowe informacje
Shawarma również dobrze smakuje z frytkami