shawarma

shawarma

Shawarma, słynne danie kuchni bliskowschodniej, zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Składają się na nie pieczone kawałki mięsa, zazwyczaj kurczaka lub wołowiny, zawinięte w ciepłe placki z dowolnymi dodatkami, takimi jak sałata, pomidory, ogórki, cebula, tahini czy sos jogurtowy. Mięso do shawarmy jest specjalnie marynowane, a potem pieczone, co nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Te aromatyczne i satysfakcjonujące rolki są idealnym posiłkiem „na wynos” lub szybkim obiadem do zjedzenia w domu.

Składniki:

  • 1 kg filetów z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa / kebaba
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • _______________________
  • sałatka:
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula

Shawarma – jak zrobić?

  1. Pierwszym krokiem będzie pokrojenie mięsa w kostkę bądź w paseczki. Do niewielkiej miseczki wsypujemy 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu oraz łyżeczkę czosnku granulowanego. Różniej płuczemy mięso i przyprawiamy kombinacją przypraw. Odkładamy przyprawione mięso do lodówki i zostawiamy na pół godziny.
  2. W między czasie możemy zrobić sałatkę. Cienko kroimy kapustę pekińską, jak również na niewielką kostkę kroimy ogórka, cebulę i pomidorki. Do miseczki z sałatką możemy dodać kupiony sos do sałatki lub porostu przyprawić ja solą i pieprzem.
  3. Po 30 minutach mięso wyciągamy z lodówki, na patelnie wlewamy 3 łyżki oleju i na rozgrzaną patelnie dodajemy mięso, smażymy je, mieszając od czasu do czasu aż uzyskają złotawy kolor.

shawarma – dodatkowe informacje

Shawarma również dobrze smakuje z frytkami


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Shake truskawkowy
Następny przepis: Shashi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode