Shashi
Shashi to egzotyczne danie, które wyróżnia się swoją orientalną nutą. Ten jednopotrawowy posiłek, zaskakuje swoją różnorodnością składników i intensywnym smakiem. Shashi to danie o głęboko zakorzenionych tradycjach kulinarnej sztuki. Nazwa 'shashi’ pochodzi od starożytnej nazwy, co dodaje temu przepisowi historycznej nuty i sprawia, że jest on jeszcze bardziej unikalny. Dania ze wschodnich lądów zawsze w szczególny sposób zaskakują nas swoim bogactwem smaków, a duża liczba składników sprawia, że posiłki te są również wysoko odżywcze. Jeśli szukasz czegoś nietypowego i pełnego smaku, ten przepis jest dla ciebie.
admin
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- kawałek korzenia imbiru wielkości główki czosnku
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie można użyć świeżych, bez skórki)
- 1 puszka zielonego groszku
- 3-4 ugotowane ziemniaki (nie mogą być za miękkie, i najlepiej wcześniej pokroić je w kostkę)
- przyprawy: garam masala/ kurkuma/ chilli/ mielona kolendra (po małej łyżeczce każdej z nich)
- 100/200g ugotowanego ryżu basmati
- mały jogurt
- opcjonalnie: poszatkowana świeża kolendra
Shashi – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy lub oleju – dodać rozgnieciony/ bardzo drobno poszatkowany czosnek i imbir, podgrzać tak, aby się zarumieniły.
- Dodać pomidory, poczekać aż się podgrzeją na wolnym ogniu.
- Dodać przyprawy, wymieszać i spróbować – w razie potrzeby doprawić (potrawa powinna być dość ostra, i należy raczej unikać dodawania do niej soli).
- Następnie dodajemy ugotowane i pokrojone ziemniaki,
- Potem dodajemy odsączony groszek. Mieszamy delikatnie.
- Jak tylko będzie gorące, danie jest już gotowe.
Porady – dodatkowe informacje o Shashi
Sposób podania:
W jednej misce są warzywa, w drugiej gorący ryż, w trzeciej, najmniejszej jogurt naturalny. Na talerz nakładamy po kolei: ryż, warzywa i polewamy jogurtem. Na wierzchu możemy posypać potrawę poszatkowaną kolendrą. Jogurt potrzebny jest do zneutralizowania ostrości, także nie należy z niego rezygnować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: shawarma
Następny przepis: Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami