Shashi

Shashi

Shashi to egzotyczne danie, które wyróżnia się swoją orientalną nutą. Ten jednopotrawowy posiłek, zaskakuje swoją różnorodnością składników i intensywnym smakiem. Shashi to danie o głęboko zakorzenionych tradycjach kulinarnej sztuki. Nazwa 'shashi’ pochodzi od starożytnej nazwy, co dodaje temu przepisowi historycznej nuty i sprawia, że jest on jeszcze bardziej unikalny. Dania ze wschodnich lądów zawsze w szczególny sposób zaskakują nas swoim bogactwem smaków, a duża liczba składników sprawia, że posiłki te są również wysoko odżywcze. Jeśli szukasz czegoś nietypowego i pełnego smaku, ten przepis jest dla ciebie.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek korzenia imbiru wielkości główki czosnku
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie można użyć świeżych, bez skórki)
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 3-4 ugotowane ziemniaki (nie mogą być za miękkie, i najlepiej wcześniej pokroić je w kostkę)
  • przyprawy: garam masala/ kurkuma/ chilli/ mielona kolendra (po małej łyżeczce każdej z nich)
  • 100/200g ugotowanego ryżu basmati
  • mały jogurt
  • opcjonalnie: poszatkowana świeża kolendra

Shashi – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy lub oleju – dodać rozgnieciony/ bardzo drobno poszatkowany czosnek i imbir, podgrzać tak, aby się zarumieniły.
  2. Dodać pomidory, poczekać aż się podgrzeją na wolnym ogniu.
  3. Dodać przyprawy, wymieszać i spróbować – w razie potrzeby doprawić (potrawa powinna być dość ostra, i należy raczej unikać dodawania do niej soli).
  4. Następnie dodajemy ugotowane i pokrojone ziemniaki,
  5. Potem dodajemy odsączony groszek. Mieszamy delikatnie.
  6. Jak tylko będzie gorące, danie jest już gotowe.

Porady – dodatkowe informacje o Shashi

Sposób podania:

W jednej misce są warzywa, w drugiej gorący ryż, w trzeciej, najmniejszej jogurt naturalny. Na talerz nakładamy po kolei: ryż, warzywa i polewamy jogurtem. Na wierzchu możemy posypać potrawę poszatkowaną kolendrą. Jogurt potrzebny jest do zneutralizowania ostrości, także nie należy z niego rezygnować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: shawarma
Następny przepis: Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode