Serowy omlet z warzywami

Serowy omlet z warzywami

Dziś przedstawiam przepis na pyszny i sycący serowy omlet z warzywami. Jest to nie tylko świetny pomysł na szybkie i łatwe śniadanie, ale również zdrowe danie na każdą porę dnia. Omlet serowy to klasyczne danie kuchni francuskiej, które zyskało popularność na całym świecie. Ten przepis dodaje odrobinę twistu przez dodanie różnych warzyw, co sprawia, że jest to danie pełne witamin i minerałów. Jest idealnym sposobem na rozpoczęcie dnia, ale także na lekki obiad czy kolację. To połączenie smaku sera i świeżości warzyw jest prawdziwym hitem.

Składniki:

  • 4 szparagi
  • pół średniej cukini
  • pół batata
  • 2 kulki mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 50 g żółtego sera
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki
  • pół łyżeczki tajskich ziół
  • łyżka masła
  • olej

Serowy omlet z warzywami – jak zrobić?

  1. Warzywa myjemy. Batata i cukinię obieramy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy trochę masła, rozgrzewamy. Wrzucamy warzywa, szpinak i czosnek na patelnię i smażymy na średnim ogniu do miękkości. Szczypiorek szatkujemy i dorzucamy do warzyw.
  2. Jajka rozkłócamy, dodajemy przyprawy i śmietankę.
  3. Wlewamy masę na warzywa i zmniejszamy ogień. Przykrywamy pokrywką. Smażymy na małym ogniu do zetnięcia się masy.
  4. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego 😉

Porady – dodatkowe informacje

Możemy dodać również paprykę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SEROWIEC (puszysty-sernik inaczej)
Następny przepis: Serowy krem do tortów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode