Serowy krem do tortów
Zapraszam do odkrywania smaków i konsystencji kremu śmietankowego – tajemnicy każdego wyśmienitego tortu. Serowy krem do tortów to esencja kremowego, puszystego i słodkiego nadzienia, które tworzy harmonię smaków na podniebieniu. Idealne połączenie delikatnego smaku serka mascarpone ze śmietanką i cukrem puderem oddaje kwintesencję kremu do tortów. Właśnie ten krem nadaje tortom elegancji. Wykorzystanie go w przepisach cukierniczych z pewnością podniesie estetykę i smak każdego cukierniczego dzieła. Jest też idealnym rozwiązaniem na pytanie, jak zagęścić krem do tiramisu – dzięki temu uzyskasz gęsty, a jednocześnie delikatny krem, który doskonale komponuje się z ciastem.
admin
Składniki:
- 400 g twarogu śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki śmietany 30%
Serowy krem do tortów – jak zrobić?
- Jak zagęścić krem do tiramisu?
- Za pomocą miksera łączymy twaróg z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dolewamy śmietanę i dalej miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji.
Porady – Serowy krem do tortów – dodatkowe informacje
Smak kremu można zmienić dodając na przykład:
- ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy,
- roztopioną na parze i ostudzona czekoladę,
- masło orzechowe,
- wiórki kokosowe i 1-2 łyżki likieru Malibu,
- pokruszone ciasteczka Oreo,
- owoce.
Niektóre jednak dodatki mogą zmienić konsystencję kremu. Jeżeli chcemy krem bardziej usztywnić możemy dodać miękkie masło do twarogu (ok. 50-100 g na porcje kremu), opakowanie śmietan-fixu do śmietanki lub zagęścić krem żelatyną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Serowy omlet z warzywami
Następny przepis: Serwatka Wielkanocna