Serowy krem do tortów

Serowy krem do tortów

Zapraszam do odkrywania smaków i konsystencji kremu śmietankowego – tajemnicy każdego wyśmienitego tortu. Serowy krem do tortów to esencja kremowego, puszystego i słodkiego nadzienia, które tworzy harmonię smaków na podniebieniu. Idealne połączenie delikatnego smaku serka mascarpone ze śmietanką i cukrem puderem oddaje kwintesencję kremu do tortów. Właśnie ten krem nadaje tortom elegancji. Wykorzystanie go w przepisach cukierniczych z pewnością podniesie estetykę i smak każdego cukierniczego dzieła. Jest też idealnym rozwiązaniem na pytanie, jak zagęścić krem do tiramisu – dzięki temu uzyskasz gęsty, a jednocześnie delikatny krem, który doskonale komponuje się z ciastem.

Składniki:

  • 400 g twarogu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki śmietany 30%

Serowy krem do tortów – jak zrobić?

  1. Jak zagęścić krem do tiramisu?
  2. Za pomocą miksera łączymy twaróg z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dolewamy śmietanę i dalej miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji.

Porady – Serowy krem do tortów – dodatkowe informacje

Smak kremu można zmienić dodając na przykład:

  • ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy,
  • roztopioną na parze i ostudzona czekoladę,
  • masło orzechowe,
  • wiórki kokosowe i 1-2 łyżki likieru Malibu,
  • pokruszone ciasteczka Oreo,
  • owoce.

Niektóre jednak dodatki mogą zmienić konsystencję kremu. Jeżeli chcemy krem bardziej usztywnić możemy dodać miękkie masło do twarogu (ok. 50-100 g na porcje kremu), opakowanie śmietan-fixu do śmietanki lub zagęścić krem żelatyną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Serowy omlet z warzywami
Następny przepis: Serwatka Wielkanocna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode