SEROWIEC (puszysty-sernik inaczej)

SEROWIEC (puszysty-sernik inaczej)

Serowiec to idealny deser dla miłośników zarówno sera, jak i słodkości. Przepisy na jego wykonanie różnią się w zależności od regionu oraz rodzinnych tradycji, zarówno pod względem używanych składników, jak i technik pieczenia. Nasz przepis to puchate cudo idealne na każdą okazję – czy to święta, imieniny czy zwykły, popołudniowy deser. To połączenie tradycji i nowoczesności, w którym królują pyszne i dobrej jakości składniki. Czasem to co stare i sprawdzone jest najlepsze, a serowiec to najlepszy przykład na to, że klasyka zawsze jest na czasie. Smakuje jak najlepsze wspomnienia prosto z dzieciństwa.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • 1/2 kg sera białego drobno zmielonego
  • 4 łyżki cukru zwykłego
  • 1 śmietana śnieżka
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • DODATKI:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • wiórki kokosowe około 10dkg

Serowiec (inaczej pussysty-sernik) – jak zrobić?

  1. CIASTO:
    Białka ubić stopniowo dodając cukier i żółtka. Na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę i pieczemy około 25-30 min. w 180 *C.
  2. MASA SEROWA:
    Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. W jednej misce: ser utrzeć z cukrem zwykłym dodając połowę tężejącej galaretki. W drugiej natomiast: śmietanę ubić ze śnieżką, dodać cukier puder i na końcu pozostałą część tężejącej galaretki. Ubitą śmietanę połączyć z serem i delikatnie wymieszać.
  3. Upieczone ciasto przekrawamy na pół.
  4. Układamy w blaszce: ciasto-masa serowa-ciasto które smarujemy dżemem oraz posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki aby dobrze zastygło.

Serowiec – dodatkowe informacje

Smak galaretki można zmienić wg uznania. Wiórk…
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Serowe ptasie mleczko
Następny przepis: serowe usteczka...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode