SEROWIEC (puszysty-sernik inaczej)
Serowiec to idealny deser dla miłośników zarówno sera, jak i słodkości. Przepisy na jego wykonanie różnią się w zależności od regionu oraz rodzinnych tradycji, zarówno pod względem używanych składników, jak i technik pieczenia. Nasz przepis to puchate cudo idealne na każdą okazję – czy to święta, imieniny czy zwykły, popołudniowy deser. To połączenie tradycji i nowoczesności, w którym królują pyszne i dobrej jakości składniki. Czasem to co stare i sprawdzone jest najlepsze, a serowiec to najlepszy przykład na to, że klasyka zawsze jest na czasie. Smakuje jak najlepsze wspomnienia prosto z dzieciństwa.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jaj
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA SEROWA:
- 1/2 kg sera białego drobno zmielonego
- 4 łyżki cukru zwykłego
- 1 śmietana śnieżka
- 1/2 litra śmietany 36%
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 łyżki cukru pudru
- DODATKI:
- dżem z czarnej porzeczki
- wiórki kokosowe około 10dkg
Serowiec (inaczej pussysty-sernik) – jak zrobić?
-
CIASTO:
Białka ubić stopniowo dodając cukier i żółtka. Na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę i pieczemy około 25-30 min. w 180 *C. -
MASA SEROWA:
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. W jednej misce: ser utrzeć z cukrem zwykłym dodając połowę tężejącej galaretki. W drugiej natomiast: śmietanę ubić ze śnieżką, dodać cukier puder i na końcu pozostałą część tężejącej galaretki. Ubitą śmietanę połączyć z serem i delikatnie wymieszać. - Upieczone ciasto przekrawamy na pół.
- Układamy w blaszce: ciasto-masa serowa-ciasto które smarujemy dżemem oraz posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki aby dobrze zastygło.
Serowiec – dodatkowe informacje
Smak galaretki można zmienić wg uznania. Wiórk…
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.