serowe usteczka…
Serowe usteczka to wyjątkowo pyszne i unikalne danie, które zyskało popularność dzięki swojemu indywidualnemu smaku i nietypowemu wyglądowi. Zsynchronizowanie składników takich jak ser, mąka czy jajka, tworzy niepowtarzalny wrażenia smakowe. Przekąska ta idealnie sprawdzi się zarówno na przyjęciach, domówkach, czy też dziecięcych imprezach. Serowe usteczka są nie tylko smaczne, ale i bardzo efektowne, przyciągające wzrok wszystkich gości. Ten przepis to połączenie smaku, zdrowia i estetyki – idealne dla tych, którzy cenią nie tylko walory smakowe, ale także ciekawy wygląd potraw.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 gram mąki pszennej
- 250 gram białego sera
- 250 gram masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4–5 jabłek (najlepiej takich mniejszych)
- cukier puder do posypania
Serowe usteczka… – jak zrobić?
- Biały ser zmielić dwa razy (ja roztarłam widelcem).
- Na stolnicy wymieszać, mąkę, cukier waniliowy, sól, dodać masło, ser. Zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
- W tym czasie obrać jabłka i pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny by nie z ciemniały.
- Ciasto wyjąć z lodówki podzielić sobie na trzy części, rozwałkować na grubość jak na pierogi i szklanką wykrawać kółka. Brać po kawałku jabłka, zaklejać w ciasto jak pieroga, szerszym krańcem do góry, sklejać tylko boki (środek nie sklejać, ma wystawać owoc!)
- Ułożyć na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 190 st. około 20 minut. Jak tylko ładnie się zrumienią z wierzchu i od spodu, zapiekane jabłuszka są gotowe.
- Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze bardzo ciepłe, należy posypać mocno cukrem pudrem.
serowe usteczka – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś lubi mocno słodkie, można dodać odrobinę cukru pudru wcześniej do wyrabianego ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SEROWIEC (puszysty-sernik inaczej)
Następny przepis: Serowy krem do tortów