Serowe knedle z truskawkami

Serowe knedle z truskawkami

Przygotuj swoje podniebienie na eksplozję smaków, z serowymi knedlami z truskawkami! Te pyszne, miękkie kluski z lekkim, serowym twistem to kwintesencja letniego komfortu. Znane także jako knedle twarogowe z truskawkami, są one daniem, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Są po prostu świetne na każdą okazję, wprowadzając do twojego menu słodkie, owocowe nuty. Truskawki nadają deserowi słodyczy, a ser podkreśla jej smak i dodaje kremowej konsystencji. Jeśli szukasz czegoś, co potrafi zaskoczyć Twoją rodzinę i przyjaciół, to te knedle z truskawkami i serem są doskonałym wyborem.

Składniki:

  • 0,5 kg białego sera
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • około 25 średniej wielkości truskawek
  • sól, cukier, mąka do podsypania

Serowe knedle z truskawkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Ser biały rozdrobnić widelcem (można również zmielić, wówczas uzyskamy jednolitą konsystencję ciasta). Dodać mąkę, jajka i szczyptę soli. Zarobić ciasto, gdy jest zbyt klejące należy dosypać mąki. Warto włożyć ciasto na pół godziny do lodówki.
  2. 2.
    Stolnicę podsypać mąką. Truskawki delikatnie obtoczyć w mące (nie będą puszczały soku). Wyciągnąć połowę ciasta i podzielić na małe kawałki (mniej więcej 12 w zależności od wielkości truskawek). Kolejno obtaczać truskawki w cieście tworząc kuleczki (można dodać cukier, wówczas knedle będą słodsze).
  3. 3.
    Knedle gotować w osolonej wodzie. Gotować kilka minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Podawać z masłem i bułką tartą lub śmietaną/jogurtem naturalnym. Smacznego;)

Serowe knedle z truskawkami – dodatkowe informacje

Dla dbających o linię można użyć chudego twarogu, a mąkę pszenną wymieszać z mąką razową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Serowe chrusty
Następny przepis: Serowe pierożki z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode