Serowe knedle z truskawkami
Przygotuj swoje podniebienie na eksplozję smaków, z serowymi knedlami z truskawkami! Te pyszne, miękkie kluski z lekkim, serowym twistem to kwintesencja letniego komfortu. Znane także jako knedle twarogowe z truskawkami, są one daniem, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Są po prostu świetne na każdą okazję, wprowadzając do twojego menu słodkie, owocowe nuty. Truskawki nadają deserowi słodyczy, a ser podkreśla jej smak i dodaje kremowej konsystencji. Jeśli szukasz czegoś, co potrafi zaskoczyć Twoją rodzinę i przyjaciół, to te knedle z truskawkami i serem są doskonałym wyborem.
admin
Składniki:
- 0,5 kg białego sera
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jaja
- około 25 średniej wielkości truskawek
- sól, cukier, mąka do podsypania
Serowe knedle z truskawkami – jak zrobić?
-
1.
Ser biały rozdrobnić widelcem (można również zmielić, wówczas uzyskamy jednolitą konsystencję ciasta). Dodać mąkę, jajka i szczyptę soli. Zarobić ciasto, gdy jest zbyt klejące należy dosypać mąki. Warto włożyć ciasto na pół godziny do lodówki. -
2.
Stolnicę podsypać mąką. Truskawki delikatnie obtoczyć w mące (nie będą puszczały soku). Wyciągnąć połowę ciasta i podzielić na małe kawałki (mniej więcej 12 w zależności od wielkości truskawek). Kolejno obtaczać truskawki w cieście tworząc kuleczki (można dodać cukier, wówczas knedle będą słodsze). -
3.
Knedle gotować w osolonej wodzie. Gotować kilka minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Podawać z masłem i bułką tartą lub śmietaną/jogurtem naturalnym. Smacznego;)
Serowe knedle z truskawkami – dodatkowe informacje
Dla dbających o linię można użyć chudego twarogu, a mąkę pszenną wymieszać z mąką razową.