seromakowiec na piernikowym biszkopcie
Ciepłe, słodkie i pachnące świętami – tak w skrócie można opisać nasz niezwykły przepis na seromakowiec na piernikowym biszkopcie. To aromatyczne ciasto to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie połączenie tradycyjnych smaków w niebanalnej formie. Podstawą deseru jest kruchy piernikowy biszkopt, który doskonale komponuje się z delikatnym serowym nadzieniem i makową nutą. Ten przepis to doskonały pomysł na świąteczny deser, ale równie dobrze sprawdzi się również na co dzień. Seromakowiec na piernikowym biszkopcie to połączenie, które z pewnością zachwyci wszelkich smakoszy.
admin
Składniki:
- foremka 25*34 cm
- na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka kakao
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- na warstwę makową:
- puszka masy makowej
- 3 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1/2 szklanki rodzynek
- na warstwę serową:
- 1 kg serka sernikowego z wiaderka
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- skórka otarta z pomarańczy
- na polewę:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wrzątku
- szklanka wiórek czekoladowych
Seromakowiec na piernikowym biszkopcie – jak zrobić?
- Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a następnie po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawą. Wymieszać i przełożyć do wyścielonej papierem foremki. Piec w 175*C około 20 minut.
W tym czasie przygotować masy: makową zmiksować z jajkami i kaszą manną, wmieszać rodzynki. Jajka do masy serowej ubić z cukrem. Dodać ser, budyń i skórkę pomarańczową. Zmiksować krótko do połączenia składników. Na upieczony biszkopt wyłożyć najpierw masę makową a później serową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec aż zapiecze się masa serowa, czyli około 45 minut. Wystudzić.
Masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao. Mieszając na małym ogniu dodać wrzątek, zdjąć z ognia i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i posypać wiórkami.
seromakowiec na piernikowym biszkopcie – dodatkowe informacje
Uwaga: masa makowa, której użyłam była dość gęsta ale jeśli ta której użyjecie będzie bardziej wodnista to można dodać trochę więcej kaszy manny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie
Następny przepis: Serowa kesadija