seromakowiec na piernikowym biszkopcie

seromakowiec na piernikowym biszkopcie

Ciepłe, słodkie i pachnące świętami – tak w skrócie można opisać nasz niezwykły przepis na seromakowiec na piernikowym biszkopcie. To aromatyczne ciasto to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie połączenie tradycyjnych smaków w niebanalnej formie. Podstawą deseru jest kruchy piernikowy biszkopt, który doskonale komponuje się z delikatnym serowym nadzieniem i makową nutą. Ten przepis to doskonały pomysł na świąteczny deser, ale równie dobrze sprawdzi się również na co dzień. Seromakowiec na piernikowym biszkopcie to połączenie, które z pewnością zachwyci wszelkich smakoszy.

Składniki:

  • foremka 25*34 cm
  • na biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na warstwę makową:
  • puszka masy makowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • na warstwę serową:
  • 1 kg serka sernikowego z wiaderka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • skórka otarta z pomarańczy
  • na polewę:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • szklanka wiórek czekoladowych

Seromakowiec na piernikowym biszkopcie – jak zrobić?

  1. Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a następnie po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawą. Wymieszać i przełożyć do wyścielonej papierem foremki. Piec w 175*C około 20 minut.
    W tym czasie przygotować masy: makową zmiksować z jajkami i kaszą manną, wmieszać rodzynki. Jajka do masy serowej ubić z cukrem. Dodać ser, budyń i skórkę pomarańczową. Zmiksować krótko do połączenia składników. Na upieczony biszkopt wyłożyć najpierw masę makową a później serową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec aż zapiecze się masa serowa, czyli około 45 minut. Wystudzić.
    Masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao. Mieszając na małym ogniu dodać wrzątek, zdjąć z ognia i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i posypać wiórkami.

seromakowiec na piernikowym biszkopcie – dodatkowe informacje

Uwaga: masa makowa, której użyłam była dość gęsta ale jeśli ta której użyjecie będzie bardziej wodnista to można dodać trochę więcej kaszy manny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie
Następny przepis: Serowa kesadija

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode