Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie

Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie

Przygotuj wyjątkowy deser, który połączy w sobie smak serowca i makowca na kruchym ciasteczkowym spodzie – Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie. Idealny dla miłośników klasycznych deserów, ale chcących dodać do nich nowego, niespodziewanego twistu. Bardzo prosty w przygotowaniu, mimo swojego unikalnego smaku. Połączenie słodkiego, kremowego sera i intensywnego, lekko goryczkowego maku na chrupiących herbatnikach to prawdziwa uczta dla podniebienia. Seromakowiec na herbatnikach to doskonałe uzupełnienie każdej domowej imprezy czy rodzinnej kolacji. Wypróbuj go już dziś i przekonaj się, jak niesamowita może być kombinacja tych dwóch popularnych składników.

Składniki:

  • na blaszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm:
  • Masa makowa:
  • 850-900 g gotowej masy makowej z puszki
  • 3 jajka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki bakalii
  • 2 budynie waniliowe
  • *opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku (niesłodzonego)
  • ok 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego
  • Kruchy spód:
  • 400 g herbatników
  • 1 pełna łyżka gorzkiego kakao
  • 200 g masła

Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1. Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie większą niż ok 25 x 36 cm) równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami.
  2. 2. Masa makowa: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, bakaliami i budyniami w proszku. Wylać masę na blachę z ciasteczkowym spodem i równomiernie rozprowadzić.
  3. 3. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem i cukrem. Następnie dodać ser i zmiksować. Potem budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 70 minut.
  4. 4. Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym zamkniętym piekarniku przez co najmniej 60 minut. Następnie uchylić drzwiczki i wyjąć po kolejnej godzinie.

xxxx – dodatkowe informacje

Zamiast gotowej masy z puszki można użyć domowej masy makowej.

Spód można wykonać z kruchego ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SERNIKOWY PUSZYSTY TORT ZEBRA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Następny przepis: seromakowiec na piernikowym biszkopcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode