Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie
Przygotuj wyjątkowy deser, który połączy w sobie smak serowca i makowca na kruchym ciasteczkowym spodzie – Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie. Idealny dla miłośników klasycznych deserów, ale chcących dodać do nich nowego, niespodziewanego twistu. Bardzo prosty w przygotowaniu, mimo swojego unikalnego smaku. Połączenie słodkiego, kremowego sera i intensywnego, lekko goryczkowego maku na chrupiących herbatnikach to prawdziwa uczta dla podniebienia. Seromakowiec na herbatnikach to doskonałe uzupełnienie każdej domowej imprezy czy rodzinnej kolacji. Wypróbuj go już dziś i przekonaj się, jak niesamowita może być kombinacja tych dwóch popularnych składników.
admin
Składniki:
- na blaszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm:
- Masa makowa:
- 850-900 g gotowej masy makowej z puszki
- 3 jajka
- 50 g wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki bakalii
- 2 budynie waniliowe
- *opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego
- Masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku (niesłodzonego)
- ok 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 100 g masła
- 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego
- Kruchy spód:
- 400 g herbatników
- 1 pełna łyżka gorzkiego kakao
- 200 g masła
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- 1. Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie większą niż ok 25 x 36 cm) równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami.
- 2. Masa makowa: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, bakaliami i budyniami w proszku. Wylać masę na blachę z ciasteczkowym spodem i równomiernie rozprowadzić.
- 3. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem i cukrem. Następnie dodać ser i zmiksować. Potem budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 70 minut.
- 4. Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym zamkniętym piekarniku przez co najmniej 60 minut. Następnie uchylić drzwiczki i wyjąć po kolejnej godzinie.
xxxx – dodatkowe informacje
Zamiast gotowej masy z puszki można użyć domowej masy makowej.
Spód można wykonać z kruchego ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SERNIKOWY PUSZYSTY TORT ZEBRA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Następny przepis: seromakowiec na piernikowym biszkopcie