sero makowiec z kutią

sero makowiec z kutią

Inspirujący smak świąt to coś, co każdy z nas zna i kocha. Wśród wielu tradycyjnych potraw na wigilijnym stole, seromakowiec z kutią wydaje się być nietypowy, ale jednocześnie niezwykle kuszący. To wyjątkowy deser, który łączy w sobie elementy tradycyjnej kutii – gotowej w puszce dla wygody – z delikatnością i słodkością makowca. W tym przepisie te dwie polskie tradycje kulinarnych klasyków spotykają się, tworząc coś zupełnie nowego i ekscytującego. Własnoręcznie zrobiony seromakowiec z kutią na pewno doda uroku twojemu świątecznemu stołowi i zachwyci wszystkich gości, pozostając na długo w ich smakowych wspomnieniach.

Składniki:

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • pół szklanki cukru
  • masa z kutii:
  • 1 puszka gotowej kutii
  • 2-3 łyżeczki bułki tartej
  • masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 budyń na 3/4 l mleka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mleka w proszku

Sero makowiec z kutią – jak zrobić?

  1. Z podanych skłaników zagniatamy kruche ciasto, którym wykładamy spód i boki blaszki.

    Gotową kutię w puszce mielimy w maszynce do mięsa, łączymy z bułką tartą i wykładamy na kruche ciasto.
  2. Białka od ciasta kruchego ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem.
    Pozostałe składniki łączymy mikserem, dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
    Masę serową wykładamy na kutię.
  3. Całość pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.

sero makowiec z gotową kutią w puszce – dodatkowe informacje

Polewamy ciasto po wystudzeniu polewą lub lukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik żurawinowy
Następny przepis: SERNIKOWY PUSZYSTY TORT ZEBRA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode