sero makowiec z kutią
Inspirujący smak świąt to coś, co każdy z nas zna i kocha. Wśród wielu tradycyjnych potraw na wigilijnym stole, seromakowiec z kutią wydaje się być nietypowy, ale jednocześnie niezwykle kuszący. To wyjątkowy deser, który łączy w sobie elementy tradycyjnej kutii – gotowej w puszce dla wygody – z delikatnością i słodkością makowca. W tym przepisie te dwie polskie tradycje kulinarnych klasyków spotykają się, tworząc coś zupełnie nowego i ekscytującego. Własnoręcznie zrobiony seromakowiec z kutią na pewno doda uroku twojemu świątecznemu stołowi i zachwyci wszystkich gości, pozostając na długo w ich smakowych wspomnieniach.
admin
Składniki:
- ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- pół szklanki cukru
- masa z kutii:
- 1 puszka gotowej kutii
- 2-3 łyżeczki bułki tartej
- masa serowa:
- 1 kg sera
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1 budyń na 3/4 l mleka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mleka w proszku
Sero makowiec z kutią – jak zrobić?
-
Z podanych skłaników zagniatamy kruche ciasto, którym wykładamy spód i boki blaszki.
Gotową kutię w puszce mielimy w maszynce do mięsa, łączymy z bułką tartą i wykładamy na kruche ciasto. -
Białka od ciasta kruchego ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem.
Pozostałe składniki łączymy mikserem, dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
Masę serową wykładamy na kutię. - Całość pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.
sero makowiec z gotową kutią w puszce – dodatkowe informacje
Polewamy ciasto po wystudzeniu polewą lub lukrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik żurawinowy
Następny przepis: SERNIKOWY PUSZYSTY TORT ZEBRA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY