SERNIKOWY PUSZYSTY TORT ZEBRA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Czy istnieje coś lepszego niż perfekcyjna symbioza delikatnego sernika z czekoladą? Z pewnością tak, a mianowicie nasz Sernikowy Puszysty Tort Zebra z Kremem z Białej Czekolady. To prawdziwa uczta dla podniebienia, połączenie lekkości i kremowej słodyczy. Każdy kęs tego tortu to eksplozja smaku, dzięki któremu na twarzy pojawia się szczery uśmiech. Ten wyrób cukierniczy, wykonany według tradycyjnej receptury, to po prostu istota ciasteczkowego szczęścia. Idealny na wyjątkowe okazje, a także jako słodka niespodzianka dla bliskich. Podaruj sobie i swoim bliskim tę chwilę słodkiego, sernikowo-czekoladowego relaksu. Tort zebra czeka, aby stać się gwiazdą twojego stołu.
admin
Składniki:
- Na standardowej wielkości tort (średnica ok 25cm):
- 750 gram twarogu (niepełne wiaderko)
- 250 g serka mascarpone
- 50 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mleka 3,2%
- 6 jaj
- 6 łyżek (płaskich) mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek (płaskich ) mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki aromatu waniliowego
- 8 łyżek prawdziwego kakao
- Krem:
- 3 dobrej jakości białe czekolady
- duże opakowanie śmietany 30% (400g)
Tort zebra – sernikowy puszysty z kremem z białej czekolady
- Kochani, zanim zaczniecie przygotowywać ten serniczek zapamiętajcie: aby ciasto wyszło naprawdę idealne, musicie w 100% postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Nawilżanie piekarnika, wyjmowanie sernika z pieca po czym ponowne go tam wkładanie, gotowanie wody…. wszystkie te dziwne zabiegi są niezbędne i nie wolno ich pomijać!!! Dobrze dobrze, już nie przeciągam… 🙂
- Żółtka ucieramy mikserem na gładką masę razem z serami, mlekiem, mąką ziemniaczaną oraz tortową, roztopionym wcześniej masłem oraz aromatem waniliowym. Z białek ubijamy pianę. Pod sam koniec dodając cukier. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową a następnie dzielimy na dwie części do jednej z nich dodając (i mieszając) kakao. Na środek wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy wlewamy łyżkę wazową masy jasnej, na masę jasną wlewamy tyle samo masy ciemnej, na ciemną znowu wlewamy masę jasną, znowu ciemną i tak do wyczerpania składników 🙂 🙂
- Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni!!! Sernik wstawiamy do pieca, a pod niego od razu (poziom niżej) naczynie wypełnione ok 0,7l wrzącej wody. W tych warunkach ciasto pozostawiamy na równiutko 10 minut.
- Po tym czasie ciacho delikatnie wyjmujemy z piekarnika w chłodniejsze miejsce (u mnie po prostu na blat kuchenny), i schładzamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
- Gdy piekarnik schłodzi się do 160 stopni, umieszczamy w nim ponownie blachę z ciastem a wodę (w pojemniczku pod sernikiem) wymieniamy na nową (tzn. znów na wrzątek).
- W temperaturze 160 stopni ciasto pieczemy 50 minut (+ 5-10 minut dla pewności, że na pewno się dopiecze w środku). Następnie od razu wyjmujemy w chłodne miejsce (ja wystawiłam na parapet hehehe). Stygnąc sernik troszkę opadnie, ale nie jest to problem. Po przestygnięciu ciacho odwracamy do góry nogami i dekorujemy kremem z białej czekolady.
- Krem do dekoracji:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej (należy pilnować aby czekolady nie „przegrzać” ponieważ może zamienić się w tłusty do niczego nieprzydatny kluch). Gdy przestygnie a nadal będzie płynna, ciągle mieszając wlewać ją powoli do ubitej wcześniej na sztywno śmietany. Tak przygotowaną masę schłodzić lekko w lodówce a następnie udekorować nią sernik.
SERNIKOWY PUSZYSTY TORT ZEBRA Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY – dodatkowe informacje
By ciasto wyszło naprawdę idealne, musicie w 100% postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Nawilżanie piekarnika, wyjmowanie sernika z pieca po czym ponowne go tam wkładanie, gotowanie wody…. wszystkie te dziwne zabiegi są niezbędne i nie wolno ich pomijać!!!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sero makowiec z kutią
Następny przepis: Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie