Sernik z polewą truskawkową

Sernik z polewą truskawkową

Sernik z polewą truskawkową to jedno z najsmaczniejszych dań na świecie, które łączy w sobie delikatność sera i słodycz truskawek. Jest to tradycyjny deser, który od lat jest ulubionym przysmakiem wielu osób, niezależnie od wieku. Jego unikalny smak i wygląd sprawiają, że idealnie sprawdza się jako deser na różnego rodzaju przyjęcia. Niezapomniany smak sernika z polewą truskawkową wywoła uśmiech na twarzy każdej osoby, która go spróbuje. Bez względu na to, czy jesteś wielkim miłośnikiem deserów czy nie, ten sernik z pewnością cię zachwyci!

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • pół kostki masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego
  • pół litra śmietanki 30%
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 białka
  • 1 żółtko
  • Kremówka:
  • pół litra śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • Polewa truskawkowa:
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Sernik z polewą truskawkową – jak zrobić?

  1. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Blaszkę (23×38)posmarować tłuszczem.Zagnieść ciasto i dokładnie wyłożyć dno.
  2. Zrobić jak na sernik i wylać na ciasto piec 50-60 min w 180 stopniach.
  3. Śmietanę ubić z cukrami dodając rozpuszczoną żelatynę. Wylać na ostudzony sernik.
  4. Truskawki zmiksować, zagotować z odrobiną cukru dodać galaretki. Gdy zacznie tężeć wylać na kremówkę.

Sernik z polewą truskawkową – dodatkowe informacje

Wierzch można udekorować startą czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z niemielonego sera
Następny przepis: Sernik z polewą wiśniową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode