Sernik z polewą truskawkową
Sernik z polewą truskawkową to jedno z najsmaczniejszych dań na świecie, które łączy w sobie delikatność sera i słodycz truskawek. Jest to tradycyjny deser, który od lat jest ulubionym przysmakiem wielu osób, niezależnie od wieku. Jego unikalny smak i wygląd sprawiają, że idealnie sprawdza się jako deser na różnego rodzaju przyjęcia. Niezapomniany smak sernika z polewą truskawkową wywoła uśmiech na twarzy każdej osoby, która go spróbuje. Bez względu na to, czy jesteś wielkim miłośnikiem deserów czy nie, ten sernik z pewnością cię zachwyci!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto kruche:
- pół kostki masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- Masa serowa:
- 1 kg sera mielonego
- pół litra śmietanki 30%
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 1 budyń waniliowy
- 4 białka
- 1 żółtko
- Kremówka:
- pół litra śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1 cukier waniliowy
- Polewa truskawkowa:
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Sernik z polewą truskawkową – jak zrobić?
- PRZYGOTOWANIE CIASTA: Blaszkę (23×38)posmarować tłuszczem.Zagnieść ciasto i dokładnie wyłożyć dno.
- Zrobić jak na sernik i wylać na ciasto piec 50-60 min w 180 stopniach.
- Śmietanę ubić z cukrami dodając rozpuszczoną żelatynę. Wylać na ostudzony sernik.
- Truskawki zmiksować, zagotować z odrobiną cukru dodać galaretki. Gdy zacznie tężeć wylać na kremówkę.
Sernik z polewą truskawkową – dodatkowe informacje
Wierzch można udekorować startą czekoladą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z niemielonego sera
Następny przepis: Sernik z polewą wiśniową