SERNIK Z MASCARPONE
Dziś proponuję wyjątkowe danie deserowe – sernik z mascarpone. To przepyszne połączenie delikatnego sera mascarpone i słodkiej bitej śmietany, które tworzy jedwabiście gładką konsystencję ciasta. Sęk tkwi w tym, że mascarpone nadaje sernikowi wyjątkową kremowość, sprawiając, że jest lekki i aksamitny w smaku. Aromatyczność sernika z mascarpone potęguje dodatek przypraw, które zdecydowanie wzbogacają smak. Idealny na uroczystości, spotkania z przyjaciółmi czy jako przyjemność dla podniebienia po ciężkim dniu. Spróbuj, a przekonasz się, jak wyjątkowe potrafi być to połączenie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 paczka ciastek owsianych
- 10 dag orzechów włoskich
- 9 dag roztopionego masła
- 50 dag serka mascarpone
- 21 dag cukru pudru
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 2 galaretki malinowe
- 800 ml wody
- dowolne owoce
Sernik z mascarpone – jak zrobić?
- Ciasteczka kruszymy, orzechy siekamy w blenderze i łączymy z roztopionym ciepłym masłem, wykładamy na blaszkę o wymiarach 35x25cm.
- Przygotowaną masę rozprowadzamy równomiernie i dokładnie przyciskamy dłonią. Wkładamy do lodówki na około 30 min. aby zastygła.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody.
- Śmietanę ubijamy z połową cukru, a drugą dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Rozpuszczoną letnią żelatynę łączymy z serkiem, następnie dodajemy ubitą śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy.
- Masę wylewamy na spód z ciasteczek i wygładzamy powierzchnię, od razu układamy maliny delikatnie je wciskając. Ciasto wkładamy na ok. 20 min. do lodówki aby masa zaczęła się ścinać, następnie zalewamy tężejącą galaretką.
- Na początku rozpuszczamy 2 galaretki w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do stężenia.
Sernik z mascarpone – dodatkowe informacje
Możemy użyć dowolnych owoców i galaretek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z masłem orzechowym
Następny przepis: sernik z mikrofali