Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami.
„Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami” to fantastyczna kombinacja smaków – słodkiego sernika, egzotycznego kokosa, orzeźwiających brzoskwiń i słodko-przyprawowego maku. Ten niecodzienny przepis to połączenie tradycyjnej polskiej potrawy ze smakami rodem z tropików. Delikatność serowej masy perfekcyjnie komponuje się z wilgotnym zagnieżdżonym w niej kokosem, a brzoskwinie dodają deserowi lekkości. Drobnymi ziarenka maku zapewniają niepowtarzalny, delikatnie chrupiący efekt. To wykwintne i orzeźwiające danie, które z pewnością spodoba się wszystkim miłośnikom owocowych wypieków.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 gram masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao instant (np. Puchatek lub Nesquick)
- Masa serowa:
- 500 g zmielonego sera (może być wiaderkowy)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (w proszku)
- 1 jajko
- 100 g masła roztopionego
- pół szklanki cukru pudru
- Masa makowo – kokosowa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka suchego maku
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami – jak zrobić?
-
1.
Zagnieść składniki na ciasto. 1/3 część ciasta zamrozić, resztę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Na blaszkę o wymiarach 30×25 cm (można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia) wyłożyć rozwałkowane ciasto. -
2.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Ułożyć na cieście. -
3.
Składniki na masę serową zmiksować do połączenia składników. Wylać na brzoskwinie i wyrównać powierzchnię. -
4.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, ubić. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Wylać na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe zamrożone ciasto. -
5.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić sernik i piec przez około 60 minut.
Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś nie lubi maku można go zastąpić kokosem, i na odwrót.