Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami.

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami.

„Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami” to fantastyczna kombinacja smaków – słodkiego sernika, egzotycznego kokosa, orzeźwiających brzoskwiń i słodko-przyprawowego maku. Ten niecodzienny przepis to połączenie tradycyjnej polskiej potrawy ze smakami rodem z tropików. Delikatność serowej masy perfekcyjnie komponuje się z wilgotnym zagnieżdżonym w niej kokosem, a brzoskwinie dodają deserowi lekkości. Drobnymi ziarenka maku zapewniają niepowtarzalny, delikatnie chrupiący efekt. To wykwintne i orzeźwiające danie, które z pewnością spodoba się wszystkim miłośnikom owocowych wypieków.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 gram masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao instant (np. Puchatek lub Nesquick)
  • Masa serowa:
  • 500 g zmielonego sera (może być wiaderkowy)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (w proszku)
  • 1 jajko
  • 100 g masła roztopionego
  • pół szklanki cukru pudru
  • Masa makowo – kokosowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami – jak zrobić?

  1. 1.
    Zagnieść składniki na ciasto. 1/3 część ciasta zamrozić, resztę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Na blaszkę o wymiarach 30×25 cm (można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia) wyłożyć rozwałkowane ciasto.
  2. 2.
    Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Ułożyć na cieście.
  3. 3.
    Składniki na masę serową zmiksować do połączenia składników. Wylać na brzoskwinie i wyrównać powierzchnię.
  4. 4.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, ubić. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Wylać na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe zamrożone ciasto.
  5. 5.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić sernik i piec przez około 60 minut.

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś nie lubi maku można go zastąpić kokosem, i na odwrót.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z makiem
Następny przepis: Sernik z makiem i wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode