Sernik z karmelem i orzechami
Czy jest coś lepszego niż klasyczny sernik? Okazuje się, że tak! Przedstawiamy przepis na wyjątkowo smaczną i oryginalną wersję tej popularnej wypieki – Sernik z karmelem i orzechami. Chrupiące orzechy i gładki, słodki karmel doskonale komponują się z kremową konsystencją sernika, tworząc połączenie, które zaskoczy nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Ten szczególny sernik z toffi i orzechami to świetna propozycja na rodzinne uroczystości, spotkania ze znajomymi czy po prostu na deser po niedzielnej kolacji. Możliwości są nieograniczone, a każda okazja będzie odpowiednia, by celebrować ten pyszny sernik.
admin
Składniki:
- Spód:
- 175g herbatników lub ciastek owsianych, pokruszonych na pył
- 100g posiekanych dowolnych orzechów lub migdałów
- 60g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Masa:
- 600g dwukrotnie mielonego sera na serniki
- 200g śmietany kremówki
- 3 duże jajka
- 180g cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- Wierzch:
- 100g posiekanych orzechów
- Sos:
- 100g cukru
- 1 łyżka masła
- 200ml śmietany kremówki
Sernik z karmelem i orzechami – jak zrobić?
- Spód: zmiksuj wszystkie składniki. Masa powinna przypominać mokry piasek. Wyłóż ją do niewielkiej okrągłej foremki i wyrównaj wierzchem dłoni.
- Masa: połącz wszystkie składniki na gładką masę. Wlej na spód. Foremkę z ciastem wstaw do drugiej, większej, wlej do niej gorącą wodę sięgającą do połowy wysokości formy z ciastem i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez godzinę. Następnie uchyl piekarnik i pozwól ciastu ostygnąć. Schłódź w lodówce.
- Sos: na nieprzywierającej patelni rozpuść cukier z masłem. Karmelizuj na jasnobrązowy kolor, nie mieszając, a jedynie kołysząc patelnią. Wlej śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu aż sos zgęstnieje i będzie jednolity. Przestudzony wlej na schłodzony sernik, wygładź powierzchnię.
- Wykończenie: na suchej patelni podpraż posiekane orzechy. Posyp nimi wierzch sernika. Przechowuj w lodówce.
Sernik z karmelem i orzechami – dodatkowe informacje
Sernik pieczemy w tzw. kąpieli wodnej. Jeśli używamy tortownicy, należy uszczelnić ją uprzednio, owijając szczelnie folią aluminiową z zewnątrz. Jeśli używamy formy silikonowej lub bez odpinanej obręczy, można pominąć ten etap.