Sernik z karmelem i orzechami

Sernik z karmelem i orzechami

Czy jest coś lepszego niż klasyczny sernik? Okazuje się, że tak! Przedstawiamy przepis na wyjątkowo smaczną i oryginalną wersję tej popularnej wypieki – Sernik z karmelem i orzechami. Chrupiące orzechy i gładki, słodki karmel doskonale komponują się z kremową konsystencją sernika, tworząc połączenie, które zaskoczy nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Ten szczególny sernik z toffi i orzechami to świetna propozycja na rodzinne uroczystości, spotkania ze znajomymi czy po prostu na deser po niedzielnej kolacji. Możliwości są nieograniczone, a każda okazja będzie odpowiednia, by celebrować ten pyszny sernik.

Składniki:

  • Spód:
  • 175g herbatników lub ciastek owsianych, pokruszonych na pył
  • 100g posiekanych dowolnych orzechów lub migdałów
  • 60g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Masa:
  • 600g dwukrotnie mielonego sera na serniki
  • 200g śmietany kremówki
  • 3 duże jajka
  • 180g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • Wierzch:
  • 100g posiekanych orzechów
  • Sos:
  • 100g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 200ml śmietany kremówki

Sernik z karmelem i orzechami – jak zrobić?

  1. Spód: zmiksuj wszystkie składniki. Masa powinna przypominać mokry piasek. Wyłóż ją do niewielkiej okrągłej foremki i wyrównaj wierzchem dłoni.
  2. Masa: połącz wszystkie składniki na gładką masę. Wlej na spód. Foremkę z ciastem wstaw do drugiej, większej, wlej do niej gorącą wodę sięgającą do połowy wysokości formy z ciastem i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez godzinę. Następnie uchyl piekarnik i pozwól ciastu ostygnąć. Schłódź w lodówce.
  3. Sos: na nieprzywierającej patelni rozpuść cukier z masłem. Karmelizuj na jasnobrązowy kolor, nie mieszając, a jedynie kołysząc patelnią. Wlej śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu aż sos zgęstnieje i będzie jednolity. Przestudzony wlej na schłodzony sernik, wygładź powierzchnię.
  4. Wykończenie: na suchej patelni podpraż posiekane orzechy. Posyp nimi wierzch sernika. Przechowuj w lodówce.

Sernik z karmelem i orzechami – dodatkowe informacje

Sernik pieczemy w tzw. kąpieli wodnej. Jeśli używamy tortownicy, należy uszczelnić ją uprzednio, owijając szczelnie folią aluminiową z zewnątrz. Jeśli używamy formy silikonowej lub bez odpinanej obręczy, można pominąć ten etap.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z Jabłkami
Następny przepis: sernik z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode